Aproximativ 40% dintre produsele semipreparate din carne puse in vanzare pe piata din Romania sunt false, a anuntat de curand Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei Consumatorilor – Infocons, potrivit Agerpres.

Acesta afirma ca asociatia pe care o conduce a trimis Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Ministerului Agriculturii, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si premierului o informare in acest sens, insa pana acum nu a primit niciun raspuns din partea autoritatilor.

„Avem o adresa catre dumneavoastra (ANSVSA — n. r.) de trei saptamani, o asteptam, cu privire la faptul ca 40% din produsele semipreparate din carne sunt false in piata din Romania. Din perspectiva unor analize pe care le-am realizat, asteptam din partea dumneavoastra un raspuns pe acest lucru”, a declarat Sorin Mierlea, conform sursei citate.

Acesta a mai precizat ca analizele produselor au fost realizate la Larex si laboratoare din cadrul ANSVSA, in urma acestora reiesind o diferenta de compozitie fata de cea mentionata pe eticheta.

„Noi consideram ca sunt produse care mint si insala consumatorul si asteptam masurile luate de autoritati. Dupa aceea vom veni public. Daca in 30 de zile autoritatile nu iau masuri, noi vom face un comunicat public cu privire la problemele care au fost depistate”, a mai spus Mierlea, potrivit Agerpres.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a prezentat luna trecuta rezultatele raportului privind despre dublul standard al alimentelor. Acesta a spus ca nu poate sa faca o comparatie pentru ca nu s-au analizat acelasi produs de la acelasi producator. „9 alimente din 29 analizate sunt diferite fata de tarile din Vest”, a spus acesta, adaugand ca este vorba de diferente calorice la parizerul de porc, la conserve de peste.

„Nu pot sa fac o comparatie daca nu am acelasi produs, realizat de acelasi producator. Astfel, am trimis scrisori la mai multi ministri – din Franta, Olanda, Belgia, Austria -, stiind ca nu putem da raspunsuri daca nu avem acelasi produs. Am socotit necesar sa informam Comisia Europeana ca nu dispunem de proceduri ca sa determinam standardul dublu. Iata ca, in data de 13 am transmis aceasta informatie CE si am informat ca am facut demersurile necesare pentru a preleva probe”, a spus Petre Daea.

Rodica Tanasuica, Director al Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, a prezentat diferentele dintre alimentele analizate:

1. Pate de porc: diferenta intre produsul din Romania si cel din Germania in ceea ce priveste valoarea energetica declarata pe eticheta

2. Conserva de peste: diferenta intre produsul din Romania si cel din Germania in ceea ce priveste valoarea energetica declarata pe eticheta

3. Carnati pentru gratat: diferenta intre produsul din Romania si cel din Germania in ceea ce priveste valoarea energetica declarata pe eticheta

4. Pate de ficat: diferenta intre produsul din Romania si cel din Cehia in ceea ce priveste valoarea energetica declarata pe eticheta

5. Bacon cuburi: diferenta intre produsul din Romania si cel din Belgia in ceea ce priveste valoarea energetica declarata pe eticheta

6. Sunca de porc: diferenta intre produsul din Romania si cel din Germania in ceea ce priveste valoarea energetica declarata pe eticheta

7. Conserva macrou: diferenta intre produsul din Romania si cel din Franta in ceea ce priveste valoarea energetica declarata pe eticheta

8. Conserva hering: diferenta intre produsul din Romania si cel din Germania in ceea ce priveste valoarea energetica declarata pe eticheta

9. Conserva macrou: diferenta intre cantitatea de peste disponibila in conserva

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca va trimite Comisiei Europene rezultatele pe procedurile prezentate, solicitand accelerarea procesul de reglementare.

Share on Facebook
Print Friendly