Ministrul Agriculturii, despre graul cu mac exportat in Egipt: lucrurile s-au lamurit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania are grau de foarte buna calitate, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, in contextul in care oficialii egipteni au aprobat achizitionarea a 63.000 de tone de grau romanesc, chiar daca initial au fost gasite seminte de mac, potrivit Agerpres.

Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean, a informat ca a ajuns la concluzia ca semintele de mac prezente in graul provenit din Romania si din Franta nu sunt daunatoare, adaugand ca graul va fi cernut.

„Potrivit unui raport semnat de presedintele Autoritatii pentru carantina, semintele de mac gasite in graul din Romania nu sunt de tipul celor din care se produce opium. In consecinta procedura care va fi urmata este cernerea”, a declarat vice-presedintele GASC, Ahmed Youssef.

Ministrul Agriculturii a precizat ca ca timpul a demonstrat ca lucrurile sunt altfel decat primele informatii.

„Din momenul in care a aparut o asemenea informatie, eu am spus-o foarte clar ca nu este reala. In Romania nu cultivam (…) ceea ce ar insemna drog pentru ei, cum, de altminteri, nu exista in cultura macul salbatic, pentru ca nimeni nu a vazut anul acesta pe culturile de grau o floare de mac, care se distingea foarte usor, pentru ca are culoarea aceea rosie, si am spus-o din capul locului ca nu este adevarat. (…). Iata ca timpul ne-a demonstrat ca lucrurile sunt altfel decat primele informatii. Romania are grau foarte bun, de buna calitate. Era pacat ca un prim exportator roman (cum este firma din Dolj — n.r.) sa aiba un asemenea esec. Ma bucur ca lucrurile s-au lamurit”, a declarat ministrul Agriculturii.

Egiptul, cel mai mare cumparator mondial de grau, a provocat ingrijorari in randul traderilor in ultimele saptamani dupa ce a refuzat intrarea in tara a doua nave cu grau pe motiv ca ar contine seminte de mac. Una din aceste nave, care a fost oprita luna trecuta, transporta 63.000 de tone de grau din Romania, de la firma Cerealcom Dolj.

In ultimele luni, Egiptul a cumparat cantitati de grau fara precedent de pe pietele globale, traderii fiind de parere ca autoritatile de la Cairo incearca sa tina pasul cu dependenta crescuta a populatiei de painea subventionata.

Traderii sustin ca aceasta frenezie a importurilor reflecta o noua realitate pentru o tara care este deja cel mai mare importator mondial de grau: egiptenii consuma din ce in ce mai multa paine subventionata, ceea ce afecteaza finantele statului si pune presiune asupra autoritatilor pentru a mentine livrarile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE