Comisia prezindenţială pentru agricultură va publica pe 30 iunie un raport asupra viziunii unei strategii pe termen mediu şi lung pentru agricultură.
Raportul va fi publicat pe pagina de internet a președinției.
„30 iunie este termen final pentru a prezenta un raport şi este un termen pe care îl vom respecta. Comisia Prezidenţială pentru Agricultură va publica pe 30 iunie, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, un raport asupra viziunii unei strategii pe termen mediu şi lung pentru agricultură, evident şi cu obiective pe termen scurt. Această viziune este pornită în urmă cu mai mulţi ani, în anul 2009, dar în mod real din 2011, după publicarea propunerilor Comisiei Europene din octombrie când am avut o bază de plecare şi am ştiut pe ce bani va sta România în următorii 7 ani”, a declarat Valeriu Steriu, şeful Comisiei prezidenţiale pentru agricultură, citat de Agerpres.
Documentul a fost realizat numai pe evaluări tehnice, fără influenţe şi poziţii politice, după cum a precizat Valeriu Steriu. În raport vor fi cuprinse o evaluare a stării actuale a agriculturii, o viziune şi o analiză a priorităţilor şi a perspectivelor. Documentul va conține și o serie de recomandări.
„Sunt multe elemente de decizie pe care o Comisie prezidenţială nu are cum să le influenţeze dar poate face recomandări. Decidenţii, respectiv legislativul şi executivul, pot ţine cont de opiniile prezentate de o Comisie prezidenţială formată în totalitate de tehnicieni. În echipa pe care am coordonat-o nu am avut niciun fel de poziţie politică pentru că toate evaluările au fost pur tehnice”, a subliniat Valeriu Steriu.
Elementele incluse în acest raport vizează optimizarea folosirii terenurilor, a celor degradate pentru energie, iar a celor agricole pentru hrană, reabilitarea sectorului de irigaţii, dar şi subiectul legat de Organismele Modificate Genetic (OMG). În viziunea președintelui comisiei prezidențiale pentru agricultură, România are un potenţial fantastic pentru soia modificată genetic, dar în egală măsură un potenţial pentru producţia bio.
Soluţii şi costuri pentru comasare terenurilor, întinerirea populaţiei rurale, asigurarea consultanţei agricole, pensiile viitorilor fermieri, confortul din mediul rural dar şi vânzarea terenurilor agricole pentru străini sunt alte elemente abordate în raportul Comisiei prezidenţiale.