Pactul pentru Agricultură. Băsescu le cere politicienilor să își asume strategia comisiei prezidențiale

Facebook
Twitter

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat ideea semnării Pactului pentru Agricultură, cu prilejul Centenarului Societăţii Române a Horticultorilor.

„Este nevoie ca politicul să-şi asume o politică fermă pentru agricultură. Până acum, acolo unde ne-au apărut succesele, trebuie să o spun, ele au fost generate în primul rând de politicile Uniunii Europene, care au atins favorabil un mic segment sau altul din ansamblul agriculturii româneşti, dar politicul în România trebuie să-şi asume şi, spun eu, acea strategie care sper să fie definitivată cât de curând şi să avem o politică agricolă care să pună în valoare şi calitatea şi capabilităţile solului şi priceperea agricultorilor români şi – de ce nu? – să aibă ca obiectiv să reducă până la eliminare importurile, pentru că e nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura 100% hrana de care are nevoie”, declarat președintele Traian Băsescu.

Șeful statului a vorbit și despre strategia pentru agricultură realizată de comisia prezidențială și lansată în dezbatere publică în luna iulie. Observațiile la politicile din această strategie puteau fi formulate până în septembrie.

„Comisia pentru agricultură, pentru că ea nu-mi este subordonată, eu doar am avut iniţiativa să o constitui, dar comisia lucrează autonom, fac un apel public să introducă observaţiile Comisiei Europene, să introducă observaţiile agricultorilor români şi să dea forma finală care să se constituie în strategia de dezvoltare a agriculturii româneşti până în 2020”, a subliniat președintele Băsescu.

Printre problemele din domeniul agricol semnalate de Traian Băsescu se regăseşte şi cea referitoare la faptul că a scăzut numărul cercetătorilor în agricultură şi al staţiunilor de cercetare în domeniu.

„Dacă în 1990 aveam 700 de cercetători în horticultură, astăzi mai avem 250. Dacă în 1990 aveam 45 de staţiuni de cercetare, astăzi mai avem 18. Nu spun neapărat că trebuia să avem tot 45 de institute de cercetare, de staţiuni de cercetare, dar în mod cert trebuia să avem nu 700, 1.700 de cercetători. Astea sunt problemele care nu sunt o responsabilitate a dumneavoastră, ci o responsabilitate a politicului, care n-a generat politici de susţinere a horticulturii româneşti”, a arătat șeful statului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE