Vânzarea terenurilor agricole nu este cea mai bună soluţie pentru proprietari, în condiţiile în care preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, estimează că preţurile se vor dubla în 2014, pe fondul liberalizării pieţei funciare.
În plus, pământurile din România sunt dorite de fermieri din alte state europene, care nu dispun de o suprafaţă agricolă la fel de mare ca a României sau de terenuri la fel de roditoare.
De aceea, experţii se aşteaptă ca preţurile terenurilor agricole să avanseze în anii următori, pe fondul creşterii cererii. În Olanda, spre exemplu, un hectar de teren agricol bun se vinde chiar şi cu 50.000 de euro, în vreme ce preţul unui asemenea teren situate în România se ridică la cel mult 5.000 de euro.
Totodată, preşedintele LAPAR atrage atenţia că, dacă îşi vor vinde terenurile către străini, ţăranii români vor ajunge muritori de foame, iar România îşi riscă siguranţa alimentară. Aceasta, deoarece străinii vor obţine ieftin recolte bune, pe care le vor valorifica cu profituri mari pe pieţele din ţările de origine, în vreme ce pe masa românilor vor ajunge tot mai multe fructe şi legume importate.