Rezerva de umiditate din solul agricol se va încadra, în următoarea săptămână, în limite satisfăcătoare şi optime atât în cultura grâului de toamnă, cât şi în cea a porumbului, însă pe anumite suprafeţe din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi sudul Moldovei vor exista deficite de apă în sol, relevă prognoza agrometeorologică întocmită de către specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Caracteristicile agro-meteorologice valabile până în data de 12 iunie a.c., arată că, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea regiunilor agricole. Pe de altă parte, deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică) se vor înregistra pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi sudul Moldovei.
În ceea ce priveşte tipurile de culturi agricole, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-50 cm, în cazul porumbului, va prezenta valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, în aproape toată ţara. În sud-estul şi local în sudul teritoriului, se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică.
Specialiştii ANM menţionează că, pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative la culturile de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În general, la speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă la culturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor semnala în continuare deficite de umiditate în sol.
La orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se va definitiva înspicarea (100%) şi va continua înflorirea (10-100%).
Cultura de rapiţă va parcurge creşterea şi dezvoltarea boabelor şi maturitatea deplină (10-20%), în timp ce la floarea-soarelui se va semnala dezvoltarea primei perechi de frunze (80-100%) şi înfrunzirea (10-26 frunze).
Potrivit sursei citate, speciile de sâmburoase (cais, piersic, vişin, cireş) vor parcurge fazele de acumulare a zaharurilor şi coacerea fructelor, creşterea lăstarilor/frunzelor, iar soiurile de cireş ajunse la maturitatea tehnologică se vor recolta în continuare. De asemenea, la seminţoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra dezvoltarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea.
Pentru viţa-de-vie din majoritatea podgoriilor se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), înflorirea, iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea boabelor. În plus specialiştii recomandă, în perioada următoare, administrarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp, precum şi în vii şi livezi, dar şi aplicarea irigaţiilor în zonele afectate de seceta pedologică.
Din punct de vedere meteorologic, până pe 12 iunie, va predomina un regim termic al aerului normal, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14 şi 23 grade Celsius, valori apropiate de normele climatologice, în aproape toată ţara.
Pe timpul zilelor, valorile maxime vor fi cuprinse între 19 şi 29 grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu agricol, în timp ce temperaturile minime se vor încadra între 7 şi 18 grade Celsius.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi local căderi de grindină. În weekend, izolat, cantităţile de precipitaţii vor putea fi mai însemnate din punct de vedere agricol.