Prognoza 20-26 iunie: vreme mai caldă decât e normal, caniculară

Facebook
Twitter

Prognoza agrometeorologică publicată de Administrația Națională de Meteorologie indică vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii ţări, chiar caniculară, în intervalul 20 – 26 iunie.

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, în acest interval se va menține o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii ţări, chiar caniculară în primele zile ale perioadei. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19…30°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai ridicate cu 1…8°C în raport cu mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va situa între 25…36°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 12…23°C, în majoritatea regiunilor. Sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului în aproape toată ţara, iar izolat vor fi posibile căderi de grindină.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, jumătatea de est a Olteniei, sudul şi estul Moldovei, precum şi în vestul Banatului se va semnala seceta pedologică moderată, puternică și extremă.

În cultura de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole.

Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra îndeosebi în sud-estul şi sudul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit va imprima o intensificare a proceselor vegetative ale culturilor de toamnă şi speciilor prăşitoare pe majoritatea suprafeţelor agricole, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, la culturile prăşitoare, în zilele cele mai calde se va putea înregistra ofilirea temporară , răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar în orele de amiază, îndeosebi în zonele afectate de seceta pedologică.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant în fazele de maturitate în lapte (50-100%) şi ceară (30-100%), precum şi maturitate deplină (10-50%).

De asemenea se vor continua lucrările de recoltare la orzul de toamnă.

Pe majoritatea suprafeţelor agricole, cultura de rapiţă va înregistra maturitatea deplină (40-100%), local fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.

Floarea-soarelui va parcurge fazele de înfrunzire (20-32 frunze) şi formarea calatidiului (10-100%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie.

La cultura de porumbva predomina dezvoltarea aparatului foliar (14-22 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind în general bună şi medie. La hibriziii extratimpurii şi timpurii se va putea semnala faza de apariţie a paniculului.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua înfrunzirea (60-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-100%).

Funcţie de data plantatului şi gradul de precocitate a hibridului, cartoful se va afla în fazele de tuberizare (30-100%), formare/creştere a lăstarilor (70-100%), precum şi îmbobocire şi înflorire (10-100%).

La pomii fructiferise vor semnala creşterea lăstarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor, iar la speciile ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua coacerea fructelor şi recoltarea acestora.

Viţa de vie din majoritatea podgoriilor va parcurge înfrunzirea, înflorirea, precum şi formarea şi creşterea boabelor.

Recomandări de specialitate

  •  Combaterea buruienilor la speciile prăşitoare prin erbicidări şi praşile mecanice/manuale;
  • Administrarea de tratamente fito-sanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole;
  • Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomi-fructiferi;
  • Aplicarea irigaţiilor pe arealele agricole cu deficite ridicate de apă în sol.

umiditatea figura 1La data de 19 Iunie 2013, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se încadrează în limite satisfăcătoare (AS), apropiate de optim (ApO) și optime (AO), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, jumătatea de est a Olteniei și sudul Moldovei, se semnalează seceta pedologică moderată -SM, puternică -SP și izolat extremă-SE, figura 1.

 

 

 

umiditate figura 2Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, prezintă valori satisfăcătoare (AS), apropiate de optim (ApO) și optime (AO), în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată -SM și puternică -SP) se înregistrează în cea mai mare parte a Dobrogei, estul, nord-estul și sud-vestul Munteniei, centrul și estul Olteniei, figura 2.

 

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE