Școala agricolă românească a rămas în urma evoluţiilor tehnice din agricultură, iar fondurile europene de care România va beneficia în perioada 2014-2020 ar trebui folosite pentru pregătirea tinerilor și dotarea tehnică a fermelor, apreciază președintele Traian Băsescu.
În ciuda lipsei de personal calificat, agricultura nu este un sector „la pământ”, pentru că ne „dă pâine”, a mai spus șeful statului.
„Principalele probleme cu care se confruntă agricultura noastră sunt fărâmiţarea terenului agricol, lipsa de utilaje, lipsa de apă în perioadă de secetă. M-am uitat la echipamentele care sunt aici, şcolile noastre nu pregătesc oamenii care să le opereze. Am văzut tractoare computerizate, combine computerizate, care sunt făcute să fie exploatate inteligent în aşa fel încât ele să-şi facă treaba la cel mai înalt nivel. Este clar că şcoala noastră agricolă a rămas în urma evoluţiilor tehnice din agricultură. Pe de altă parte însă, m-am bucurat că am văzut culturi făcute cu seminţe româneşti care arată extraordinar de bine, asta înseamnă că avem potenţial de cercetare, chiar am văzut o firmă privată care a făcut cercetare pentru floarea- soarelui care arată excepţional”, a declarat Traian Băsescu la expoziţia „AgriPlanta – RomAgroTec 2013”, care are loc în localitatea Fundulea, Călăraşi, transmite Agerpres.
Preşedintele Băsescu a subliniat importanța modului în care vor fi folosite fondurile europene alocate sectorului agricol în exercițiul bugetar 2014-2020. În opinia șefului statului, aceste sum ear trebui canalizate către educaţie, dotarea tehnică a agriculturii, irigaţii, pregătirea tinerilor şi cercetare. Întrebat dacă agricultura românească este la pământ, aşa cum s-a spus în ultimii ani, Băsescu a spus că aceasta este o greşeală.
„Vi s-a întâmplat să nu aveţi pâine în România? Problema asta că agricultura e la pământ, e adevărat, nu avem încă nivelul de mecanizare cerut, nu avem nivelul de chimizare cerut, nu avem irigaţii, nu avem apă, sunt destule pe care nu le avem, dacă spunem că agricultura românească e la pământ, ceea ce ar însemna că nu ne dă pâine, aici greşim”, a concluzionat şeful statului.
PIB-ul, tras în jos de agricultură
Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în creștere cu 0,2 puncte, până la 0,7%, creşterea economică din trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012. INS a revizuit în creștere și majorarea anuală a PIB, din primele trei luni ale anului, cu 0,1%, până la 2,2%.
La creşterea PIB, în trimestrul I 2013 faţă de trimestrul I 2012, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului, care a avut o contribuţie negativă (-0,3%).