EXCLUSIV. Remulus Oprea, Asociația Cartof-COV: Cartoful este o cultură discriminată

Facebook
Twitter

Remulus Oprea, președintele Asociației de Cultivatori de Cartof-COV, este de părere că repartiția actuală a subvențiilor nu este echilibrată și că ar trebui să se țină cont de specificul fiecărei culturi atunci când se calculează subvenția.

„Cartoful este o cultură discriminată. Primim aceeași subvenție ca și cei care cultivă grâu, dar costurile lor sunt de 10 ori mai mici. Pentru cartofii de consum, costurile pentru înființarea unui hectar de cultură sunt de 15-20.000 de lei, iar pentru sămânță, sunt și mai mari, de 30.000 de lei. În schimb, la grâu, costurile sunt de circa 200 de lei”, spune Remulus Oprea.

Cultivatorii din Covasna stau „binișor” la capitolul tehnologie, spune președintele Asociației Cartof-COV. Aceasta, în condițiile în care un utilaj performant de plantat cartofi costă cam 35-40.000 de euro, iar o combină de recoltat autopropulsată cica 300.000 de euro. Cu aceeași bani poate fi cumpărată o combină tractată performantă, care costă cam 100.000 de euro, însă fermierul are nevoie și de un tractor bun, pentru care mai plătește alți 200.000 de euro.

Prețurile inputurilor, însă, sunt destul de ridicate.

„Plătim cu circa 40% în plus la inputuri față de alții din Europa, pentru că la noi riscul de țară e mai mare și se vede în prețuri. Noi, fermierii, plătim prostia guvernanților”, își varsă amarul fermierul ardelean.

O altă problemă pentru cultivatorii de cartofi o reprezintă lipsa spațiilor de depozitare. Așa se face că marfa este vândută imediat după recoltare, la prețuri ma mici decât ar obține cultivatorii dacă ar avea silozuri.

Suprafața cultivată cu cartofi din România s-a redus de circa 6 ori  în ultimii 20 de ani. În 2013, APIA a înregistrat 45.000 de hectare, pentru care se vor plăti subvenții. În 1989, suprafața cultivată c ucartofi era de aproximativ 275.000 de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE