Prognoza agrometeorologica pentru perioada 14 – 20 august 2015. Cultura neirigata de porumb va prezenta valori deosebit de scazute ale continutului de apa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Continutul de apa din cultura neirigata de porumb va prezenta valori scazute si deosebit de scazute in cea mai mare parte a tarii, singura zona unde rezerva de umiditate va fi in limite satisfacatoare fiind Transilvania, informeaza prognoza agrometeorologica realizata de ANM, pentru perioada 14 – 20 august 2015.

Astfel, perioada se va caracteriza printr-o vreme calduroasa, chiar caniculara, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 20…32°C, valori mai ridicate cu 1…8°C in raport cu normele climatologice. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 28…38°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 11…25°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat caderi de grindina. De asemenea, spre sfarsitul intervalului se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 14 – 20 august 2015

In cultura neirigata de porumb, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a tarii. In nordul, centrul si local in sudul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol se va mentine in limite satisfacatoare.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 14 – 20 august 2015

Mentinerea regimului termic ridicat al aerului, asociat cu deficitele mari de umiditate din sol, vor determina in continuare manifestarea fenomenelor de ofilire, rasucire si uscare partiala/totala a frunzelor, sistavirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui, precum si un procent ridicat de plante sterile.

De asemenea, in plantatiile pomi-viticole se va semnala in continuare ingalbenirea frunzelor, un ritm de crestere al fructelor/boabelor mai redus decat in mod normal, acumularea fortata a zaharului, subdimensionarea si caderea prematura a rodului, indeosebi pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita.

Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea in ceara si deplina (10-100%), iar in semanaturile efectuate in epoca optima se vor extinde lucrarile de recoltare.

In functie de data semanatului, porumbul isi va continua maturitatea in lapte si ceara (10-100%), precum si maturitatea deplina (10-40%).

La sfecla de zahar din principalele bazine de cultura vor predomina fazele de ingrosare a axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina (60-100%), iar la cartof cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si izolat recoltarea.

Pomii fructiferi se vor afla in fazele de crestere a rodului, acumularea zaharului, precum si coacerea fructelor si recoltarea la soiurile de sezon.

In majoritatea plantatiilor viticole se vor inregistra cresterea si dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea in „parga” si local recoltarea la soiurile de masa.

Lucrarile agricole in camp (araturi in vederea insamantarilor de toamna) se vor desfasura pe ansamblu cu dificultate, datorita mentinerii deficitelor de umiditate din sol.

Pentru perioada 14 – 20 august 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Lucrari de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la pomii fructiferi si vita de vie;
  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE