septembrie 25, 2021

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 25 – 31 august 2015. Rezerva de umiditate in sol va fi in limite satisfacatoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, in aproape toata tara, informeaza prognoza agrometeorologica valabila in perioada 25 – 31 august 2015, realizata de ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 16…26°C in primele zile, valori apropiate de mediile climatologice si 18…28°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 25…34°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre 6…22°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Se prognozeaza ploi locale, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 25 – 31 august 2015

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii.

In Maramures, pe suprafete extinse din Banat, Dobrogea, nordul, estul si sudestul Moldovei, sud-vestul si local in nordul Transilvaniei, sudul Olteniei si al Crisanei, local in nordul, sudul si nord-estul Munteniei, continutul de apa din sol va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema).

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura de porumb, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in majoritatea zonelor de cultura. in centrul si nord-vestul Transilvaniei, nordul Crisanei, nord-vestul Moldovei, centrul si estul Olteniei, izolat in sudul, vestul si estul Munteniei, centrul Banatului si sud-estul Dobrogei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 25 – 31 august 2015

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, procesele vegetative ale culturilor de camp se vor desfasura pe ansamblu normal, in majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, precipitatiile inregistrate au determinat o imbunatatire a rezervei de apa in stratul de sol 0-20 cm/ogor, astfel lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima epoca (rapita si orz) se vor efectua in general in bune conditii.

In functie de data semanatului, floarea-soarelui se va afla la maturitate in ceara (50-100%), maturitate deplina (20-100%), precum si recoltare.

Pe majoritatea suprafetelor agricole, la porumb vor predomina fazele de maturitate in lapte (70-100%) si ceara (40-100%), iar la soiurile ajunse la maturitatea deplina (10-100%) se vor continua lucrarile de recoltare.

Cultura de sfecla de zahar va inregistra fazele de ingrosare a axei hipocotile (70-100%) concomitent cu acumularea zaharului in radacina (20-100%), iar cartoful isi va continua cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica, precum si inceputul recoltarii la soiurile de sezon.

In cea mai mare parte a plantatiilor, la speciile pomicole se vor semnala cresterea si coacerea fructelor, acumularea zaharului si recoltarea esalonata in functie de atingerea maturitatii de consum.

Vita de vie se va afla in fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea si recoltarea la soiurile de masa.

Lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi,etc.) se vor desfasura in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.

Pentru perioada 25 – 31 august 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Lucrari de intretinere la vita de vie si pomii fructiferi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE