Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lansat in dezbatere publica proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului MAPDR nr. 1266/2005 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, certificarea calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta.

Prezentul ordin transpune Directiva de punere in aplicare 2014/20/UE a Comisiei din 6 februarie 2014 privind definirea claselor de cartofi de samanta categoria Baza si certificate de la nivelul Uniunii, precum si a conditiilor si denumirilor aplicabile acestor clase, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L38/32 si Directiva de punere in aplicare 2014/21/UE a Comisiei din 6 februarie 2014 de definire a conditiilor minime si a claselor Uniunii pentru cartofii de samanta categoria Prebaza, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L38/39.

1.Clasele de cartofi de samanta ,,Baza a Uniunii”

1.1 .Statele membre se asigura ca, pentru a putea fi comercializati sub eticheta „clasa S de la nivelul Uniunii”, cartofii de samanta categoria Baza indeplinesc urmatoarele conditii:

  • cartofii au fost considerati de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede la punctul 3, alin.3.1., litera (a);
  • loturile compuse din acestia au fost considerate de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede la punctul 3, alin.3.1., litera (b).

1.2. Statele membre se asigura ca, pentru a putea fi comercializati sub eticheta „clasa SE de la nivelul Uniunii”, cartofii de samanta de baza indeplinesc urmatoarele conditii:

  • cartofii au fost apreciati de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede la punctul 3, alin.3.2., litera (a);
  • loturile compuse din acestia au fost apreciate de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede la punctul 3, alin.3.2., litera b.

1.3. Statele membre se asigura ca, pentru a putea fi comercializati sub eticheta „clasa E de la nivelul Uniunii”, cartofii de samanta categoria Baza indeplinesc urmatoarele conditii:

  • cartofii au fost apreciati de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede la punctul 3,alin.3.3., litera (a);
  • loturile compuse din acestia au fost apreciate de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede la punctul 3, alin 3.3., litera (b).

 

2.Clasele de cartofi de samanta categoria „Certificata”de la nivelul Uniunii

2.1. Statele membre se asigura ca, pentru a putea fi comercializati sub eticheta „clasa A de la nivelul Uniunii”, cartofii de samanta categoria Certificata indeplinesc urmatoarele conditii:

  • (a) cartofii au fost apreciati de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile , astfel cum se prevede la punctul 4, alin 4.1., litera (a);
  • (b) loturile compuse din acestia au fost apreciate de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede la punctul 4, alin 4.1., litera (b).

2.2. Statele membre se asigura ca, pentru a putea fi comercializati sub eticheta „clasa B de la nivelul Uniunii”, cartofii de samanta categoria Certificata indeplinesc urmatoarele conditii:

  • (a) cartofii au fost apreciati de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede la punctul punctul 4, alin 4.2., litera (a).; precum si
  • (b) loturile compuse din acestia au fost apreciate de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede la punctul 4, alin. 4.2., litera (b).

 

3. Conditii pentru cartofii de samanta categoria Baza

3.1. Conditiile pentru cartofii de samanta categoria Baza din „clasa S de la nivelul Uniunii” se stabilesc dupa cum urmeaza:

  • procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,1%;
  • procentul in numar de plante cultivate afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca 0,1%;
  • in descendenta directa, procentul in numar de plante care prezinta simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 1,0%;
  • procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic si
  • procentul in numar de plante prezentand simptomele provocate de virusul rasucirii frunzelor nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,2%;
  • numarul de generatii, inclusiv generatiile de cartofi categoria Prebaza si categoria Baza de pe parcela, este limitat la cinci;
  • daca generatia nu este indicata pe eticheta oficiala, cartofii in cauza se considera ca apartinand generatiei a cincea;

3.2.Conditiile pentru cartofii de samanta categoria Baza din „clasa SE de la nivelul Uniunii” sunt urmatoarele:

  • procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,1%;
  • procentul in numar de plante cultivate afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca 0,5%;
  • in descendenta directa, procentul in numar de plante care prezinta simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 2,0%;
  • procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic sau simptomele provocate de virusul rasucirii frunzelor nu trebuie sa depaseasca in total, 0,5%;
  • numarul de generatii, inclusiv generatiile de cartofi de prebaza si de baza de pe parcela, este limitat la sase;
  • daca generatia nu este indicata pe eticheta oficiala, cartofii in cauza se considera ca apartinand generatiei a sasea;

3.3. Conditiile pentru cartofii de samanta categoria Baza din „clasa E de la nivelul Uniunii” sunt urmatoarele:

  • procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,1%;
  • procentul in numar de plante cultivate afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca 1,0%;
  • in descendenta directa, procentul in numar de plante care prezinta simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 4,0%;
  • procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic sau simptomele provocate de virusul rasucirii frunzelor nu trebuie sa
  • depaseasca, in total, 0,8%;
  • numarul de generatii, inclusiv generatiile de cartofi categoria Prebaza si categoria Baza de pe parcela, este limitat la sapte;
  • daca generatia nu este indicata pe eticheta oficiala, cartofii in cauza se considera ca apartinand generatiei a saptea;

 

4. Conditii minime pentru cartofii pentru samanta categoria Certificata

Conditiile pentru cartofii de samanta categoria Certificata din „clasa A de la nivelul Uniunii” sunt urmatoarele:

  • procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca , in total, 0,2%;
  • procentul in numar de plante cultivate afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca 2,0%.
  • in descendenta directa, procentul in numar de plante care prezinta simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 8,0%;
  • procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic sau simptomele provocate de virusul rasucirii frunzelor nu trebuie sa depaseasca, in total, 2,0%;

 

5. Conditii minime pentru cartofii pentru samanta categoria Prebaza

5.1. Cartoful pentru samanta categoria Prebaza trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii minime:

  • a) provin de la plante parentale care nu prezinta niciunul din urmatorii daunatori: Pectobacterium spp., Dickeya spp., virusul rasucirii frunzelor de cartof, virusul A al cartofului, virusul M al cartofului, virusul S al cartofului, virusul X al cartofului si virusul Y al cartofului;
  • b) nu prezinta simptome de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor de cartof;
  • c) numarul de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si numarul de plante din soiuri diferite nu depasesc, in total, 0,01%;
  • d) in descendenta directa, procentul in numar de plante care prezinta simptome de viroze nu depaseste 0,5%;
  • e) procentul in numar de plante cu simptome de mozaic sau simptome provocate de virusul rasucirii frunzelor de cartof nu depaseste 0,1%;
  • f) numarul maxim de generatii in camp este patru;

6. Conditii minime pentru loturile de cartofi pentru samanta Prebaza

Loturile de cartofi de samanta categoria Prebaza trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minime:

  • (a) prezenta pamantului si a materiilor straine nu trebuie sa depaseasca 1,0% din masa;
  • (b) cantitatea de cartofi afectati de putregaiuri, altele decat putregaiul inelar sau putregaiul brun, nu trebuie sa depaseasca 0,2% din masa;
  • (c) cantitatea de cartofi cu defecte exterioare, inclusiv tuberculi diformi sau loviti, nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
  • (d) cantitatea de cartofi afectati de raia comuna pe mai mult de o treime din suprafata, nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
  • (e) cantitatea de cartofi afectati de rizoctonioza pe mai mult de 10% din suprafata, nu trebuie sa depaseasca 1,0% din masa;
  • (f) cantitatea de cartofi afectati de raia fainoasa pe mai mult de 10% din suprafata, nu trebuie sa depaseasca 1,0% din masa;
  • (g) cantitatea de tuberculi zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a deshidratarii cauzate de raia argintie nu trebuie sa depaseasca 0,5% din masa;
  • (h) cantitatea totala de cartofi mentionati la literele (b)-(g) nu trebuie sa depaseasca 6,0% din masa.

7. Conditii pentru introducerea pe piata a cartofilor pentru samanta categoria Prebaza sub denumirea de clasa PBTC si clasa PB ale Uniunii

  • (i) cultura nu trebuie sa fie colonizata de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza sau de plante din soiuri diferite;
  • (ii) cultura nu trebuie sa prezinte plante afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor de cartofi;
  • (iii) in descendenta directa, cultura nu trebuie sa prezinte infectii virale;
  • (iv) cultura nu trebuie sa prezinte plante cu simptome de mozaic sau simptome provocate de virusul rasucirii frunzelor de cartof;
  • (v) plantele, inclusiv tuberculii, se obtin prin micropropagare;
  • (vi) plantele, inclusiv tuberculii, se obtin intr-un loc protejat si intr-un mediu de crestere fara paraziti;
  • (vii) tuberculii nu sunt inmultiti mai departe de prima generatie;

 

Share on Facebook