Prognoza agrometeorologica pentru perioada 31 august – 4 septembrie 2015. Rezerva de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In acest interval va predomina o vreme calduroasa in cea mai mare parte a tarii, chiar caniculara in zonele de campie. Rezerva de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura ale tarii, informeaza prognoza agrometeorologica ANM, valabila in perioada 31 august – 4 septembrie 2015.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 18…30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 25…36°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 10…24°C, la nivelul intregii tari. Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 31 august – 4 septembrie 2015

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Banat, Dobrogea si Moldova, sud-vestul, nordul si izolat in centrul Transilvaniei, sudul Olteniei si al Crisanei, local in nordul, sudul si nord-estul Munteniei, se vor men¬tine deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.

Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm in cultura neirigata de porumb, va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare in centrul si nord-vestul Transilvaniei, nordul Crisanei, centrul si estul Olteniei, nord-vestul Moldovei, izolat in sudul, vestul si estul Munteniei, sud-estul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 31 august – 4 septembrie 2015

Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu mentinerea deficitelor de umiditate din sol, procesele vegetative la culturile de camp si pomi-viticole vor fi stanjenite, in aproape toata tara.

Cultura de floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea in ceara (80-100%), plantele aflandu-se predominant la maturitate deplina (10-100%) si recoltare, pe majoritatea suprafetelor agricole.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea in ceara si deplina (10-100%), precum si recoltarea in regiunile sudice.

In Transilvania si Moldova, sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile (80-100%) si acumularea zaharului in radacina (30-100%), iar cartoful, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si recoltarea la soiurile de vara.

La pomii fructiferi vor predomina fazele de crestere a rodului, acumularea zaharului si coacerea fructelor, precum si recoltarea la soiurile aflate la maturitate deplina.

In majoritatea podgoriilor, vita de vie se va afla la cresterea si dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea si recoltarea la speciile de masa.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

Pentru perioada 31 august – 4 septembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrarilor de pregatire a terenurilor pentru infiintarea culturilor de toamna din prima epoca, indeosebi pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul arabil (0-20 cm);
  • Efectuarea unor lucrari superficiale de pregatire a patului germinativ adaptate continutului scazut de umiditate din sol;
  • Lucrari de intretinere la speciile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE