septembrie 17, 2021

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 7 – 13 august 2015. Culturile neirigiate de porumb si floarea soarelui risca sa se usuce din cauza secetei pedologice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada se va caracteriza printr-o vreme calduroasa in aproape toata tara, chiar caniculara, indeosebi in zonele de câmpie, informeaza ANM in prognoza agrometeorologica pentru perioada 7 – 13 august 2015.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 19…31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 28…37°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre 8…26°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Se intrevad ploi cu caracter de aversa, reduse cantitativ, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vântului, in cea mai mare parte a tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 7 – 13 august 2015

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va mentine la valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica având diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, pe aproape intreg teritoriul, cu exceptia unor suprafete agricole din centrul tarii, unde aprovizionarea cu apa a solului va fi satisfacatoare.

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 7 – 13 august 2015

In conditiile mentinerii unor deficite de umiditate in sol si temperaturilor ridicate ale aerului, starea de vegetatie a culturilor prasitoare neirigate (porumb, floarea soarelui), pe suprafetele agricole din sudul, sud-estul, estul si vestul tarii, se va deprecia in continuare, semnalându-se fenomenele de ofilire temporara si uscare partiala a aparatului foliar, precum si stiuleti slabi dezvoltati si incomplet formati la porumb si seminte seci la floarea-soarelui.

In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, floarea-soarelui isi va definitiva faza de inflorire (100%).

La cultura de porumb se va finaliza matasirea (80-100%), plantele aflându-se predominant in fazele de maturitate in lapte si ceara (10-100%).

Sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile (40-100%) si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, local fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare.

La speciile pomicole se vor semnala cresterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor si recoltarea esalonata a fructelor.

In toate podgoriile, la vita de vie predominante vor fi fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, iar la soiurile timpurii de masa acumularea zaharurilor si coacerea in „pârga”.

Ca urmare a mentinerii secetei pedologice prelungite, lucrarile agricole in camp (araturi in vederea insamântarilor de toamna) se vor desfasura pe ansamblu cu dificultate.

Pentru perioada 7 – 13 august 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamânatrilor de toamna pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE