Guvernatorul BNR, despre seceta: Ministerul Agriculturii evita sa faca prognoze, pentru a nu influenta preturile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seceta prelungita va afecta substantial productia de porumb, cartofi si floarea soarelui, insa acest fapt nu va pune presiune pe preturile agroalimentare din Romania in conditii de macrostabilitate, da asigurari guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

„Noi stim faptul ca Ministerul Agriculturii evita sa faca prognoze, pentru a nu influenta preturile. Dar am luat datele din prognozele FAO si ale Comisiei Europene, care sunt publice. La grau nu se vad scaderi. Productia este aproape de cea de anul trecut, deci impactul negativ nu se vede deloc. La porumb, floarea-soarelui si la cartofi sunt scaderi substantiale. Nu vedem, pe baza acestor date, un impact asupra Romaniei”, a explicat Isarescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, la nivel mondial exista stocuri mari de cereale.

„Deci, in conditii de macrostabilitate, impactul asupra preturilor agroalimentare nu credem ca va fi major, cu toate ca seceta va afecta productiile de toamna”, a mai spus guvernatorul BNR.

Banca Nationala a Romaniei estimeaza o inflatie de minus 0,3% pentru acest an si de 0,7% pentru finalul anului 2016, dupa cum reiese din Raportul trimestrial asupra inflatiei prezentat ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE