ANM: Seceta pedologica se va accentua in cea mai mare parte a teritoriului agricol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea caniculara prognozata pentru ultimele zile din luna iulie va continua sa afecteze culturile agricole pe suprafete extinse din tara, iar deficitul de apa din sol se va mentine in regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul si vestul tarii, se arata in prognoza agrometeorologica valabila pentru perioada 30 iulie – 5 august 2015, intocmita de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Astfel, in intervalul 30 iulie — 5 august 2015, prognoza meteorologica estimeaza o vreme caniculara in data de 30 iulie in regiunile sudice si sud-estice, iar pe 31 iulie doar in extremitatea de sud, in timp ce in restul zonelor vor fi valori de temperatura apropiate de mediile perioadei.

„Dupa ce ziua de 1 august va aduce o racorire a vremii si in partea de sud a teritoriului, temperaturile vor incepe sa creasca din nou, de la o zi la alta in toate zonele, astfel ca in cele de campie din vest si sud va fi din nou canicula. Averse cu caracter local se vor semnala in zilele de 30 si 31 iulie in centrul, estul si sudul tarii, dar cu precadere in zonele de deal, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi mai mare in regiunile intra-carpatice. Ca urmare, deficitul de apa din sol se va mentine in regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul si vestul tarii, fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (moderata, puternica si extrema) accentuandu-se in cea mai mare parte a teritoriului agricol”, explica Ion Sandu, directorul ANM, citat de Agerpres.

Sub aspect termic, prima parte a intervalului se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care se va produce o racire treptata a vremii, aceasta devenind normala pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 20 si 31 grade Celsius, la inceputul perioadei, abaterile termice pozitive fiind intre un grad si 7 grade Celsius, si intre 14 si 27 grade Celsius in restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a teritoriului.

Din punct de vedere agrometeorologic, in cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, se va semnala in continuare fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (moderata, puternica si extrema), in majoritatea regiunilor de cultura, cu exceptia unor areale din Transilvania si Maramures unde aprovizionarea cu apa a solului se va situa la valori satisfacatoare.

Regimul termic al aerului si solului mai ridicat decat in mod normal si persistenta insolatiei in orele de amiaza vor determina deprecierea aparatului foliar prin ingalbenire/uscare, boabe sistave (nedezvoltate, seci — n. r.) si stiuleti subdimensionati la porumb, capitule cu diametrul restrans si seminte seci la floare-soarelui, indeosebi pe arealele agricole unde se mentine fenomenul de seceta pedologica.

De asemenea, la graul de toamna va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, la nivelul intregii tari, iar cultura de floarea-soarelui se va afla in fazele de inflorire (80-100%) si maturitate ceara (20-100%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole. In functie de data semanatului, la porumb se vor semnala matasirea (60-100%), maturitatea in lapte (30-100%) si maturitatea ceara (10-70%).

Specialistii ANM mentioneaza ca, in centrul tarii, sfecla de zahar va inregistra alungirea si ingrosarea axei hipocotile (30-100%), izolat fiind posibila declansarea acumularii zaharului in radacina (10-20%), in timp ce cartoful isi va continua cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, local fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice si recoltarea la soiurile de vara.

Totodata, in toate plantatiile, pomii fructiferi vor parcurge cresterea rodului, acumularea zaharului si coacerea fructelor, precum si recoltarea la soiurile aflate la maturitatea deplina. In acelasi timp, in toate podgoriile, la vita-de-vie vor predomina fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masa se va putea inregistra acumularea zaharurilor si coacerea in „parga”.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (recoltare, erbicidari, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale) se vor desfasura in general in conditii bune, cu exceptia zilelor cu precipitatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE