Seceta ar putea anula ieftinirea alimentelor ca urmare a reducerii TVA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Scaderea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) de la 24% la 9% la produsele alimentare a determinat ieftinirea acestor produse si cresteri semnificative ale vanzarilor, insa efectele ar putea fi anulate de seceta care parjoleste culturile.

„Fata de luna mai, cresterea la salamuri crud-uscate a fost de 14,9% in luna iunie si de 25,8% in luna iulie, in timp ce la salam a fost de 5,7% in luna iunie fata de luna mai si de 14,1% in iulie fata de mai. De asemenea, la specialitati, s-a inregistrat o crestere de 6,3% in luna iunie fata de luna mai si de 13,7% in iulie fata de mai. La modul general, reducerea TVA de la 24% la 9% la produsele alimentare a determinat cresteri de pana la 25% pe zona de procesare carne in acest an fata de anul trecut”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis, intr-o conferinta, transmite Agerpres.

Acesta mai spune ca vor intra din ce in ce mai multi bani in urma reducerii TVA la bugetul de stat, pe masura ce comportamentul jucatorilor din piata se va schimba. Numai ca efectele benefice ale reducerii TVA ar putea fi anulate de seceta. Porumbul este cea mai afectata cultura, insa seceta a adus prejudicii si altor culturi precum cele de soia, grau, rapita, de floarea-soarelui, dar si legumelor.

„Seceta s-a comportat diferit, in functie de zona, cea mai afectata fiind zona Moldovei, unde nu a mai plouat din luna aprilie, iar de atunci aici s-a instalat seceta, iar majoritatea culturilor sunt in pericol. Alte zone afectate sunt sud-vestul Banatului, vestul si estul tarii, in special in judetul Constanta. Cea mai afectata este cultura porumbului, incepand de la 30-50% pana la 100%. In Moldova sunt suprafete imense afectate 100%”, a afirmat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), pentru Mediafax.

Laurentiu Baciu a mai afirmat ca LAPAR nu are o evidenta exacta a marimii suprafetelor afectate de seceta, insa a subliniat ca pierderile totale depasesc suma de 2 miliarde de euro.

„Seceta va diminua recolta lui 2015. Pierderile sunt enorme, pana in prezent se inregistreaza pierderi de peste 2 miliarde euro, urmand ca suma sa creasca pe masura ce temperaturile raman foarte ridicate si fara precipitatii. Cand spun 2 miliarde de euro este vorba de investitii deja facute care nu se mai recupereaza. Nu ne referim aici la veniturile care le-am fi avut daca recoltam productia”, a spus Baciu.

De asemenea, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli a mentionat, pentru sursa citata, ca in perioada urmatoare se vor scumpi fructele, legumele, precum si cerealele.

„Vorbim in primul rand de scumpiri la materia prima. Apoi se vor scumpi toate in lant”, a mai adaugat Laurentiu Baciu.

Practic, scumpirea cererealelor va conduce la cresterea preturilor la furajele folosite pentru hrana animalelor, astfel ca pot sa urmeze salturi ale preturilor atat la carne, lapte si oua, cat si la paine. In tot acest timp, Ministerul Agriculturii nu a facut publice date oficiale cu privire la situatia suprafetelor calamitate de seceta si la efectele acesteia asupra productiilor de cereal sau legume.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE