septembrie 17, 2021

Gelu Diaconu, ANAF: Termenul de rambursare a TVA este acum de 60 de zile, mult mai mic fata de cel din 2013, de 180 de zile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Rambursarea greoaie a TVA este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta in prezent sectorul agricol si zootehnic, in conditiile in care fermierii isi vand produsele agroalimentare cu TVA de 9%, insa cumpara inputuri cu TVA de 24%.

O serie de precizari cu privire la acest subiect au fost facute recent de catre presedintele ANAF, Gelu Diaconu.

“In ceea ce priveste rambursarea TVA sau alte taxe conexe, as dori sa va ofer o cifra ca sa fiu cat se poate de precis. De exemplu, in 2013, durata medie a rambursarii TVA in Romania era de peste 180 de zile, motiv pentru care tara noastra a intrat intr-o procedura de infrigement din care probabil vom iesi in zilele urmatoare. Astazi, durata medie de rambursare a TVA este de 60 de zile. Bineinteles, poate cele 60 de zile vi se par un termen destul de lung, dar trebuie vazut ce s-a intamplat in cei doi ani de cand ne-am concentrat eforturile si pe acest aspect”, a declarat Gelu Diaconu, presedinte ANAF, in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Romana a Carnii.

De curand, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, ca este extrem de importanta o urgentare a termenului de rambursare a TVA.

„In discutiile pe care le-am avut la Ministerul Agriculturii am solicitat sa urgentam rambursarea TVA-ului. Sa se faca controalele o data pe semestru, trimestru, nu la fiecare cerere de rambursare sa avem control de la Finante. Inca o solutie pe care noi am oferit-o a fost ca din aceasta diferenta de TVA sa ni se ia in calcul obligatiile fiscale pe care le avem pe salariu, de exemplu”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

In acest context, Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania lucreaza in prezent la o serie de masuri prin care sa incurajeze procesatorii sa achizitioneze laptele inclusiv din zonele mai putin accesibile ale tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE