Seceta si efectele asupra agriculturii, discutate azi la sediul MADR cu liderii asociatiilor de profil

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, se va intalni astazi, 17 august 2015, ora 10.00, la sediul institutiei cu liderii organizatiilor reprezentative din sectorul agricol, pentru a discuta despre seceta din acest an si posibilitatea acordarii de despagubiri.

De asemenea, vor fi prezentate rezultate privind productiile obtinute la culturile la care s-a finalizat recoltatul.

Potrivit datelor MADR, la aceasta data, culturile infiintate in toamna 2014, inclusiv culturile de grau, sunt in curs de finalizare a recoltarii, iar productiile obtinute sunt comparabile cu cele realizate in anul 2014. Astfel, la culturile prasitoare, este posibil ca seceta sa diminueze productiile, in comparatie cu ceea ce s-a realizat in anul 2014, care a fost unul de exceptie din acest punct de vedere.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a initiat masuri si actiuni de monitorizare si evaluare a efectelor fenomenului de seceta asupra culturilor agricole, prin solicitarea de situatii centralizate, la nivel de judet, referitoare la pagubele fizice şi valorice produse de seceta, in conformitate cu datele cuprinse in procesele verbale/rapoartele sinteza intocmite de catre Comitetele locale pentru situatii de urgenta/Comitetele judetene pentru situatii de urgenta.

Urmare centralizarii acestor informatii la Centrul operativ pentru  situatii de urgenta organizat la nivelul MADR, la data de 7 august 2015, o suprafata de 874.148,25 ha a fost afectata de seceta prelungita, la nivel national iar cele mai afectate culturi sunt cele prasitoare (porumbul si floarea – soarelui). Valoarea pagubelor este in curs de evaluare la nivelul fiecarui judet.

Cele mai afectate suprafete se regasesc in judetele: Galati, Botosani, Vaslui, Iasi, Arges, Bacau, Neamt, Suceava, Vrancea, Bihor, Salaj, Constanta, Teleorman, Olt.

Potrivit datelor Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), seceta a produs deja pagube de 2 miliarde de euro.  Mai mult decat atat, seceta va avea ca efect si majorarea preturilor produselor romanesti, in perioada urmatoare, este de parere Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE