Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: Reducerea TVA va ieftini alimentele. Vezi cu cât ar putea să scadă prețurile

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat agenţiei Mediafax că scăderea TVA la carne, legume şi fructe, propusă în proiectul noului Cod Fiscal, va reduce evaziunea fiscală şi efectele embargoului impus de Rusia, şi că se aşteaptă ca aceste produse să se ieftinească.

Ministrul a afirmat că sunt trei efecte benefice şi pentru agricultură în proiectul noului Cod Fiscal: reducerea TVA la carne, legume şi fructe, scutirea de impozit pentru mijloace de transport agricole şi eliminarea taxei pe stâlp.

„Măsura de reducere a TVA la carne, legume şi fructe reprezintă salvarea a două sectoare măcinate de evaziune fiscală şi de efectele embargoului impus de Rusia”, a adăugat Constantin.

Reprezentanţii industriilor de carne şi legume-fructe s-au plâns în ultimul an că au probleme cu vânzările din cauza excesului de marfă ieftină intrată pe piaţa autohtonă din ţările UE, după embargoul impus de Rusia produselor alimentare din ţările Uniunii Europene.

„Reducerea taxei la carne, la legume şi fructe se va face pe tot lanţul de producţie şi va avea ca efect atât scăderea evaziunii, cât şi preţuri competitive. Ne aşteptăm să scadă preţurile atât la carne, cât şi la legume şi fructe, după reducerea TVA, aşa cum s-a întâmplat şi la pâine”, crede ministrul Agriculturii.

El susţine că în urma reducerii TVA, pâinea s-a ieftinit cu aproximativ 12%.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, apreciază că, din 2016, preţurile produselor alimentare de bază vor scădea substanţial, cu 5-10%, pe fondul reducerii TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% – în prezent la 9%.

Guvernul dorește reducerea etapizată a TVA. Primul pas va fi făcut în 2016, când TVA va fi diminuat de la 24% la 20%, iar cota TVA pentru carne, pește, legume și fructe o să scadă de la 24% în prezent, la 9%. Cel de al doilea va fi în 2018, când cota TVA va fi redusă de la 20% la 18%.

Reprezentanţii patronatele din agricultură au declarat, pentru Mediafax, că solicită reducerea TVA nu doar la carne, ci şi la produsele din carne, susţinând că dacă problema nu va fi rezolvată, evaziunea se va muta pe lanţul final de producţie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE