Constantin, despre anunţata scădere a TVA la lapte: Este posibil să scadă preţurile cu 12%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Scăderea TVA la lapte şi produse lactate va creşte consumul şi este posibil să scadă preţurile la poarta fermei, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

Referitor la îngrijorările faţă de eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie şi de pericolul ca România să importe lapte mai ieftin din alte ţări, Constantin spune că fermierii nu au motive de îngrijorare, pentru că previziunile la nivel european arată o creştere a producţiei de lapte cu 1% în UE.

„Trebuie însă să colectăm mai bine, mai ales în zone de munte. Se pune problema preţului, şi cea mai aşteptată măsură pe care trebuie să o luăm, scăderea TVA la mai multe produse, dar şi la lapte. Cu TVA scăzut vrem să relansăm consumul şi poate va fi şi un preţ mai bun la poarta fermei”, a adăugat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

La 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte în Uniunea Europeană, şi fiecare ţară va avea voie să producă oricât va dori.

„Din aprilie vor veni pe piaţă cantităţi şi mai mari de lactate. Estimăm că până la finalul anului din cele 130 de fabrici de lactate la nivel naţional vor mai rămâne în jur de 70”, a anunţat la începutul anului patronatul APRIL, din domeniul lactatelor.

Piaţa lactatelor este estimată la aproape 900 de milioane de euro, potrivit APRIL. Cei mai importanţi producători la nivel naţional sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco şi Hochland.

Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază (inclusiv lapte), de la 24% la 9%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE