Cât ar pierde statul dacă ar reduce TVA la carne? Mai puțin decât fură evazioniștii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul dorește aplicarea unei cote reduse de TVA la carne din 2016, însă până atunci România riscă să rămână fără producători locali, iar bugetul de stat este prejudiciat cu peste 60 de milioane de euro.

Dacă nu se reduce TVA la carne la 9% mai devreme de 1 ianuarie 2016, sute de producători onești vor ieși din afaceri, în condițiile în care avalanșa importurilor ieftine din ţările care nu mai pot exporta pe piaţa rusească şi lipsa unor măsuri compensatorii i-au adus deja în pragul falimentului. Efortul bugetar, generat de reducerea TVA la carne nu ar fi atât de mare pe cât lasă oficialii să se înțeleagă, arată producătorii. Potrivit calculelor lor, bugetul de stat pierde peste 60 de milioane de euro din cauza situației din sector, iar dacă s-ar diminua TVA, atunci evazioniștii nu ar mai fi motivați să ocolească sistemul fiscal, deoarece câștigurile lor ar fi mult mai mici decât acum. Pe cale de consecință, pe piață ar intra mai multă marfă fiscalizată, iar statul și producătorii onești vor câștiga deopotrivă.

Ieri au avut loc dezbateri aprige în Parlament cu privire la reducerea TVA la carne. Deputaţii din Comisia de agricultură au fost de acord cu producătorii, în sensul necesității reducerii TVA la carne, dar au venit cu altă propunere: taxarea inversă.

Producătorii din industria cărnii estimează că, la o piaţă de 2 miliarde de euro, cu tot cu ferme şi procesare, evaziunea fiscală depăşeşte 400 de milioane de euro, numai din neplata TVA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE