Daniel Constantin cheamă patronatele din industrie la discuții pe tema reducerii TVA la alimente

Facebook
Twitter

Astăzi, în jurul prânzului, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se va întâlni la sediul Ministerului Agriculturii cu reprezentanții producătorilor, ai procesatorilor, precum și ai retailerilor din industria alimentară, pentru a discuta despre decizia Guvernului de a reduce taxa pe valoare adăugată la 9% la toate alimentele de la 1 iunie 2015.

Măsura de reducere a TVA la alimente a fost intens cerută de patronatele din industria de profil.

Cultivatorii de cartofi doresc ca acest produs să fie inclus pe lista alimentelor cu TVA de 9%, cartoful fiind considerat a doua pâine a țării și un aliment care va intra în sistemul de asigurare a siguranței alimentare în România

„Cea mai mare problemă a fermierilor care produc cartofi este cea economică. Prețul cartofului este sub cel de producție, fermierul fiind obligat să vândă cu 0,35-0,40 de bani un kg, iar prețul de producție este de 0,55 de bani. Trebuie un sprijin substanțial, și când spun sprijin substanțial mă refer la decizia care este acum în discuție publică pentru noul Cod Fiscal privind reducerea cu 9% a TVA la o serie de alimente, iar noi dorim ca și cartoful să fie inclus pe această listă. Am făcut demersuri la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Agriculturii și sperăm ca din anul 2016 acest lucru să se întâmple. Dorim imperios acest lucru și în felul acesta evaziunea fiscală care se întâmplă și este vizibilă va fi descurajată. TVA de 24% ca în prezent este copleșitor și imposibil de suportat. Sunt fermieri care vor să renunțe la această cultură sau să-și reducă substanțial suprafețele și ar fi păcat să se întâmple acest lucru având în vedere că a doua pâine a țării este cartoful și până la urmă este o problemă socială”, a declarat dr. Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale a Cartofului din România (FNCR), prezent la Convenția Națională a Cartofului care se desfășoară la Poiana Brașov, în perioada 3-4 martie, citat de Agerpres.

De asemenea, patronatele din industria cărnii au cerut reducerea TVA la 5%.

„TVA la nivelul de 24% încurajează evaziunea fiscală și competiția neloială. Producătorii și procesatorii români de carne sunt la limita profitabilității și situația s-a înrăutățit și mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociației Române a Cărnii, evaziunea fiscală este de aproximativ 13 miliarde de euro, adică 75% din TVA-ul care ar trebui încasat la bugetul de stat. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat și astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne și la preparatele din carne”, a declarat recent Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii (ARC).

Ministrul Daniel Constantin apreciază că reducerea TVA la alimente la 9% se va vedea în prețul plătit de populație pentru carne, lapte sau legume și fructe. Rămâne de văzut dacă măsura va genera ieftiniri semnificative, reducerea evaziunii și relansarea consumului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE