George Nita, director general Holleman Agro: Productia mai mica de cereale va determina cresteri semnificative de preturi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pretul cerealelor este in crestere, ca urmare a secetei si celorlalte conditii meteorologice, care au afectat productia. In vreme ce agricultorii vorbesc despre scaderi semnificative ale productiei de cereale, traderii se asteapta ca preturile sa creasca.

Pentru a creiona o imagine mai ampla asupra pietei de profil, StiriAgricole.ro a stat de vorba cu George Nita, director general Holleman Agro, companie romano-germana ce ofera servicii complete, de la achizitii si vanzari cereale, pana la depozitarea si transportul cerealelor vrac.

StiriAgricole.ro: La ce valoare estimati piata de achizitii si vanzari cereale?

George Nita, director general Holleman Agro: Din pacate, nu avem date concludente, insa, din cele pe care le avem la dispozitie, putem estima ca anul acesta va fi o scadere de aproximativ 12% fata de anul 2014.

StiriAgricole.ro: Comisia Europeana prognozeaza diminuari considerabile ale productiei. Cum estimati ca va fi recolta din acest an? Ne putem astepta la cresteri ale preturilor la recoltare si spre toamna, comparativ cu 2014?

George Nita, director general Holleman Agro: Fata de 2014, credem ca productia din acest an va fi, intr-adevar, mai mica. Astfel, se vor simti cresteri semnificative de preturi.

StiriAgricole.ro: Recent, Egiptul a achizitionat cantitati importante de grane din Romania. Ce rol credeti ca va juca Romania in acest an si 2016 pe piata mondiala?

George Nita, director general Holleman Agro: Romania isi va pastra cota de piata pe plan international. De curand, am vizitat clienti din Egipt si am gasit aprecieri interesante cu privire la graul romanesc.

StiriAgricole.ro: Portul Constanta a devenit un punct fierbinte, in sens pozitiv, pe harta comertului cu cereale. Ce ar mai trebui facut pentru a facilita exporturile? Ce ne lipseste la nivel national?

George Nita, director general Holleman Agro: Portul Constanta este de departe cel mai mare port de operare cereal de la Marea Neagra. Totusi, suntem de parere ca mai este loc pentru dezvoltarea retelei de drumuri interne pentru a facilita deplasarile camioanelor catre terminalele din Portul Constanta.

StiriAgricole.ro:  Cum estimati ca veti inchide anul din punct de vedere al cifrei de afaceri?

George Nita, director general Holleman Agro: Previziunile noastre sunt incurajatoare, iar acest lucru se datoreaza calitatii traderilor nostri si a serviciilor corecte oferite de catre compania noastra.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE