Seful Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor: Legea pietelor nu e functionala. Samsarul este un „rau necesar”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seful Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, este de parere ca Legea pietelor, intrata in vigoare in luna mai, nu este o lege functionala, samsarul fiind pana la urma un „rau necesar”, informeaza Agerpres.

„Exista o lege economica, care spune ca unul produce, iar ca sa ajunga produsul la piata trebuie sa existe si un intermediar. A ramas de pe vremea lui Ceausescu si din vremea comunistilor ca trebuie sa fie taranul in piata. Acum este alta poveste si as spune ca intermediarul este un rau necesar. Vreau sa vad eu un economist care va spune ca putem elimina samsarul. Niciodata nu vom putea elimina intermediarul”, a declarat Nini Sapunaru, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, in cadrul unui interviu pentru Agerpres.

Seful Comisie pentru Agricultura din Camera Deputatilor considera ca agricultorul adevarat nu are timpul necesar de a sta in piata pentru a vinde, mai ales ca acesta are produse agricole sezoniere.

„Dupa mine, cei care spun ca trebuie sa stea taranul in piata nu prea stiu sau nu prea fac piata sau nu au o legatura directa cu cine sta in piata. Va dau un exemplu. Taranul sta sa cultive, nu are timp sa vanda in piata. Taranul adevarat nu are diversificarea pe care o are un precupet in piata, el are marfa pe timp si pe zone. El nu isi permite sa tina o masa tot timpul, sa o plateasca, si atunci as zice ca sunt un rau necesar comerciantii”, a mai precizat seful Comisie pentru Agricultura din Camera Deputatilor.

Parlamentarul Nini Sapunaru a mai subliniat in cadrul interviului ca la ora actuala exista fermieri care nu mai au posibilitatea sa vanda in spatiul special amenjata din piete pentru producatori, deoarece si-ai infiintat in urma cu 2-3 ani un PFA, pentru a putea accesa fonduri europene.

„De exemplu, sunt unii care au fost obligati sa se faca PFA pentru ca au luat fonduri europene, dar ei sunt in continuare tarani, producatori romani, dar nu mai au acces la acele mese pentru ca acum sunt PFA si nu intra in piata in zona aceea de 40% unde au acces doar cei cu atestat de producator. Ori atestat de producator nu poti sa ii dai unui PFA, chiar daca este producator roman, chiar daca produce rosii romanesti. El a luat ceva fonduri europene pentru un solar, pentru o sera, si nu mai poate veni acolo”, a mai spus Nini Sapunaru.

De asemenea, seful Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor este de parere ca nu eliminarea intermediarilor ar trebui sa fie obiectivul Ministerului Agriculturii, ci promovarea, mai ales in piete, a produselor agricole romanesti.

„Interesul nostru este ca producatorul roman sa produca si sa isi vanda marfa pe piata. Cu cat producem mai mult si vindem pe piata raman mai multi bani in Romania, dar cu cat cumparam mai multa marfa din Turcia sau Grecia, banul nostru il dam in alta parte. As prefera sa il dau unui producator roman, chit ca acesta vinde printr-un intermediar in piata. Pe mine ma intereseaza de unde ia marfa intermediarul, ma intereseaza ca marfa sa fie din Romania, sa cumpar o rosie romaneasca cu gust. Repet inca o data, legea asa cum este acum este o lege proasta si nu va functiona”, a mai precizat Nini Sapunaru, pentru sursa citata.

Legea pietelor a fost initiata inca de anul trecut de Ministerul Agriculturii si a intrat in vigoare in luna mai 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE