Avertisment: prețurile cerealelor riscă să scadă semnificativ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În ciuda unor producții record de porumb și soia, stocurile de cereale rămân destul de mici în comparație cu cererea, dar prețurile riscă să scadă semnificativ.

Campania de recoltare a fost întârziată anul acesta în marile regiuni agricole din întreaga lume. În Statele Unite, cel mai mare producător mondial de porumb, vremea rece, ploile, iar acum ninsorile au făcut ca suprafețe însemnate să rămână nerecoltate. Totodată, fermierii au probleme și în ceea ce privește transportul și depozitarea grânelor, nu doar la noi, ci în întreaga lume. Analiștii de la Rabobank estimează, într-un raport, că stocurile de porumb disponibile din Statele Unite sunt mai mici cu18% în prezent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care în 2013 stocurile au fost afectate de seceta din 2012.

Fermierii ezită să-și vândă recolta la prețurile actuale, care se apropie de nivelul costurilor de producție, astfel că analiștii Rabobank se așteaptă ca 64-68 din cerealele depozitate să fie stocate la nivelul fermelor. Atunci când fermierii care nu și-au vândut recoltele le vor scoate pe piață, oferta mare va determina scăderea semnificativă prețurilor, se arată în sursa citată.

Totodată, grânele recoltate târziu au un grad de umiditate ridicat ceea ce va conduce la creșterea costurilor de depozitare și la pierderi mai mari decât în cazul celor recoltate în perioada optimă.

„Ne așteptăm ca pe piață să fie scoase la vânzare cantități mai mari de grâne în martie 2015, ceea ce va pune presiune pe prețuri”, se mai precizează în raportul Rabobank.

Totodată, în funcție de evoluția noilor culturi, în luna iulie 2015 s-ar putea să asistăm la o nouă creștere a ofertei pe piața de cereale, astfel că fermierii vor vedea din nou o scădere a prețurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE