Grâul românesc pierde teren în fața celui rusesc și ucrainean

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prețul grâului românesc exportat prin Portul Constanța este mai mic decât cel al grâului rusesc și ucrainean.

Astfel, în săptămâna 26 ianuarie – 1 februarie 2015, preţul grâului FOB Constanţa Marea Neagră este de 215 euro/tonă, iar porumbul cu 155 euro/tonă, potrivit datelor publicate de Bursa Română de Mărfuri (BRM). Preţul grâului FOB Marea Neagră Ucraina este 216 euro/tonă, iar preţul grâului FOB Marea Neagră – Rusia este 225 euro/tonă.

Rusia vinde porumbul cu 127 euro/tonă, iar Ucraina cu 155 euro/tonă, în vreme ce Franţa exportă cu 187 euro/tonă grâul şi 144 euro/tonă porumbul.

Pe 21 ianuarie, grâul românesc se vindea cu 247,74 de euro, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Agriculturii.

Unul dintre factorii care au contribuit la creșterea prețului rusesc este decizia Moscovei de a introduce o taxă pe exporturi, de la 1 februarie 2015. Taxa pe exportul de grâu va fi de 15% din valoarea prețului la vamă, plus 7,5 euro și nu va putea fi mai mică de 35 de euro pe tonă. Taxa pe exportul de grâu va fi menținută până pe 30 iunie 2015.

Traderii de cereale se așteaptă ca deciziile Moscovei să aibă efecte negative asupra afacerilor pe care le derulează, cu pierderi majore, deoarece restricțiile impuse în porturi vor face să fie aproape imposibil ca grânele contractate să fie livrate până la introducerea noii taxe.

Nici fermierii americani nu au rezultate mai bune. Producțiile mari de grâu din celelalte state mari producătoare, ca Rusia și Argentina, coroborate cu evoluția dolarului, au determinat scăderea cererii de grâu american și, implicit, a prețurilor.

Prețul cerealelor exportate

În ceea ce privește cotaţiile la cereale în săptămâna 5 din 2015, preţurile exworks România (medie cotaţii România) SPOT ROMANIA – pentru seminţe oleaginoase şi derivate sunt:
– Grâu panificaţie 179 euro/tonă
– Porumb calitatea I – 122 euro/tonă
– Orz Furajer – 159 euro/tonă
– Seminţe floarea soarelui FOB CTA – 336 euro/tonă
– Ulei brut floarea soarelui FOB CTA – 707 euro/tonă
– Ulei brut rapiţă FOB Rotterdam – 673 euro/tonă
– Şrot soia 45% proteina- FOB Rotterdam – 391 euro/tonă
– Tărâţă grâu pentru furaj FOB CTA – 123 euro/tonă
– Şrot floarea soarelui FOB Constanţa – 211 euro/tonă

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE