Aurul energetic din agricultură. Cât teren au pierdut fermierii în favoarea investitorilor din energie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Biomasa este o mină de aur pentru fermieri, însă România a pierdut numai în perioada 2012-2014 peste 4.574 de hectare în favoarea parcurilor fotovoltaice și eolienelor.

Nu de puține ori, scoaterea terenurilor din circuitul agricol în vederea construcției de parcuri fotovoltaice sau amplasării de centrale eoliene a generat ample controverse și scandaluri. Agricultura a pierdut numai în ultimii trei ani (2012-2014) peste 4.574 de hectare de teren agricol, potrivit datelor solicitate de stiriagricole și furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). În locul culturilor de porumb sau rapiță, au răsărit parcuri fotovoltaice și eoliene.

Totuși, se poate observa, din datele furnizate de APIA la solicitarea stiriagricole.ro, că din 2012 încoace, suprafețele scoase din circuitul agricol în scopul construirii de parcuri fotovoltaice și eoliene s-a redus. Spre exemplu, în 2012, au fost înființate parcuri eoliene pe 327,3 de hectare, în vreme ce alte aproape 700 de hectare au fost scoase din circuitul agricol pentru dezvoltarea de parcuri fotovoltaice. Anul acesta, a fost schimbată destinația pentru o suprafață de doar 0,1 hectare, în vederea amplasării de parcuri fotovoltaice.

De asemenea, aproape 33 de hectare au fost scoase din circuitul agricol pentru construcția de parcuri eoliene în 2014, față de 191 de hectare în 2013 și alte peste 327 de hectare în 2012.

Producătorii agricoli ar avea mai mult de câștigat dacă s-ar orienta către culturile energetice, în loc să cedeze terenurile, mai ales că cererea de biocombustibil este în creștere și a alimentat scumpirea cerealelor pe piețele mondiale.

„În agricultură avem aur energetic de care nu vrea nimeni să discute pentru că favorizăm în energie eolienele și solarele, care ne mănâncă din pământ și care au alte substraturi”, declara de curând secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan.

Acesta a dat un exemplu prin care s-a demonstrat, încă din 2010, că agricultorii care au o fermă de 1.000 de hectare, fie că este una asociativă, fie individuală, pot să producă de pe 100 de hectare biocombustibil pentru efectuarea lucrărilor agricole, fără să mai depindă de carburanți folosi, ca motorina. Cu toate acestea, proiectul nu a fost luat în considerare, deși testele au fost făcute și de oameni politici care la acea vreme dețineau funcții la nivel local.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE