Prețul cerealelor în 2015: cu cât se vor vinde grâul și porumbul?

Facebook
Twitter

În ciuda previziunilor privind creșterea prețurilor cerealelor în primul semestru din 2015, un renumit specialist în managementul financiar al fermelor nu crede că fermierii care vor stoca recoltele peste iarnă vor câștiga mai mulți bani decât cei care le vând în această toamnă.

„În ciuda propriilor temeri, am continuat să citesc ce au scris cei care fac strategii de marketing și care le recomandă fermierilor să își stocheze marfa și să aștepte creșterea prețurilor. Nu sunt de acord cu aceste prognoze deoarece sunt foarte mici șansele ca prețurile să crească în prima jumătate din 2015”, a scris, într-un articol publicat recent, Ed Usset, specialist în marketing, din cadrul Centrului pentru Managementul Financiar al Femei, al Universității din Minnesota.

Specialistul a enumerat cauzele pe care se bazează previziunea sa. În primul rând, cererea și oferta sunt cele care determină evoluția prețurilor. Când caută indicii cu privire la felul în care vor evolua prețurile într-un anumit an, analiștii bursieri vor căuta să vadă ce s-a întâmplat la un moment dat. Spre exemplu, explică Ed Usset, analiștii vor evalua evoluția prețurilor la porumb și soia din 2013, prin comparație cu 2012, un an secetos. De aceea, atunci când se face o analiză care să ofere indicii cu privire la evoluția prețurilor, trebuie să fie avute în vedere perioade care au multiple caracteristici comune.

Unul dintre acești factori este reducerea sau epuizarea stocurilor de grâne. Statisticile oficiale americane arată că, pe fondul unor producții record obținute în anul agricol 2013/2014 la porumb, soia și grâu, stocurile vor fi suficiente pentru o perioadă dublă față de anul agricol precedent. Pornind de la această caracteristică, specialistul a analizat evoluția stocurilor de grâne în perioada 1992-2014, raportând-se la prețul acestora în intervalul dat. În mai mult de jumătate din anii analizați, prețurile grânelor au fost mai mici în luna mai comparativ cu luna octombrie.

„Rețineți  că este o tendință sezonieră puternică în ceea ce privește creșterea prețurilor din octombrie și până în mai – într-un an tipic, există 75% șanse ca prețurile să urce de la momentul recoltării și până în primăvară”, scrie Ed Usset, specialist în marketing, din cadrul Centrului pentru Managementul Financiar al Femei, al Universității din Minnesota.

În aceste condiții, specialistul susține că, dacă într-un an normal, prețurile pot crește în primăvară, iar fermierii care și-au depozitat cerealele în silozuri peste iarnă pot avea mai mult de câștigat decât cei care au vândut imediat după recoltare, după un an agricol 2013/2014 cu producții record acest lucru este greu să se întâmple.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE