Noi cercetări în zona de nutriție pentru animale: ce se poate face ca puii injectați cu antibiotice să nu mai ajungă în farfurii

Facebook
Twitter

Studii recente arată că banala carne de pui, pe care nutriționiștii ne-o recomandă ca alternativă la carnea roșie, este plină de hormoni, arsenic şi antibiotice, iar consumul de carne provenită de la puii cărora li s-au administrat antibiotice pune în pericol sănătatea oamenilor.

Iată de ce Qatar Fertiliser Company și Universitatea din Liege (Belgia) vor coopera în vederea derulării unui program de cercetare, pentru a vedea dacă ureea poate înlocui antibioticele pe care crescătorii de pui le administrează preventiv păsărilor, ca să evite îmbolnăvirile și, astfel, pierderile.

Oamenii de știință vor cerceta, în primă fază, dacă introducerea ureei în furajele cu care sunt hrănite păsările le vor feri de boli, urmând ca apoi aria de cercetare să fie extinsă.  De asemenea, cercetătorii vor testa și dacă ureea poate potența efectele benefice ale rădăcinii de manioc, cunoscut și ca Tapioca sau casava, bogată în carbohidrați, calciu, fosfor și vitamina C. Conform datelor FAO,  maniocul ocupă locul al treilea ca sursă de calorii alimentare în regiunile tropicale, clasându-se imediat după orez şi porumb. Totodată, maniocul este considerat planta cu cel mai mare randament energetic dintre plantele de cultură, cu excepția trestiei de zahăr, iar cercetări recente arată că maniocul ar putea fi utilizat cu succes la producerea de biocombustibil.

Ce se întâmplă la nivel european în privința utilizării antibioticelor în ferme

La nivelul Uniunii Europene, au fost aprobate mai multe acte normative prin care se descurajează utilizarea antibioticelor în ferme în scop preventiv. Suedia (1986), Danemarca (1998) și Elveția (1999) au fost primele state care au interzis utilizarea antibioticelor în hrana animalelor. De la 1 ianuarie 2006, a intrat în vigoare și interdicția în acest sens la nivel european, iar statele membre încearcă să monitorizeze cât mai strict utilizarea antibioticelor în hrana animalelor, dar și a celor prescrise de medicii veterinari. Spre exemplu, Olanda a pus în aplicare un plan strict de monitorizare, iar efectele s-au văzut imediat. În perioada 2007-2012, vânzările de antibiotice autorizate pentru uz veterinar au scăzut cu aproape 50%, de la 495 de tone în 2009, la 249 de tone în 2012. Olandezii au și un sistem de alertă prin care sunt notificate antibioticele prescrise de veterinari.

Germania a preluat exemplul olandez și a introdus, de la 1 aprilie 2014, un sistem obligatoriu de monitorizare a utilizării de antibiotice în ferme. Practic, la fiecare șase luni, administratorii fermelor de păsări, porci, vite trebuie să raporteze ce antibiotice au folosit. Dacă datele raportate arată că s-au folosit mai mute antibiotice decât media, fermierul trebuie, printre altele, să colaboreze cu veterinarii pentru a implementa un plan de reducere a consumului de antibiotice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE