Grădina de lângă casă: cum să obții recolte bogate prin metode simple

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a te asigura că recoltele tale vor beneficia din plin de bogăția solului pe care îl pregătești, trebuie să înțelegi efectele pH-ului solului asupra producției.

Spre exemplu, pH-ul poate influența pozitiv dezvoltarea unor fungi și a unor bacterii benefice sau cantitatea de minerale disponibile pentru plante.  Însă, pentru a înțelege cum influențează pH-ul producția, trebuie știute câteva chestiuni. În anul 1909, un om de știință danez a introdus în știință o mărime numită pH, care măsoară concentrația ionilor de hidrogen dintr-un lichid apos. Apa potabilă are, de obicei, un pH 7, fiind un lichid neutru. Deoarece solul conține apă, a fost împărțit, în funcție de valoarea acestui pH, în trei mari categorii: acid, neutru și alcalin. Astfel, avem soluri acide (pH = 4,5 – 6), soluri slab acide (pH = 6 – 6,5), soluri neutre (pH = 6,5 – 7,2) și soluri alcaline (pH = 7,5 – 8).

Cele mai multe culturi, cum sunt legumele, preferă solurile cu un pH de 6-6,5, însă recoltele vor fi bune și dacă pH-ul se încadrează între 5,5 și 7,5. Coacăzele și cartofii preferă solurile acide, adică pe cele care au pH mai mic, în vreme ce sparanghelului, verzei și conopidei le merge bine dacă sunt cultivate pe un sol alcalin.

Tipul de sol influențează modul în care sunt absorbite substanțele necesarii bunei dezvoltări a plantelor. Astfel, un sol acid va îngreuna absorbția de azot, fosfor şi potasiu, în vreme ce un sol alcalin influențează negativ absorbția de  fosfor, fier şi magneziu.

Nivelul de aciditate a solului (pH) este rezultatul interacțiunilor dintre rocile din sol, plante și condiții meteorologice, de-a lungul anilor. În zonele umede, cu păduri dense, solul tinde să fie acid, cu un pH de 4-5,5, în vreme ce, în zonele aride, solul este mai alcalin, cu un nivel al pH-ului de 7-7,8.

Diferențele locale privind rocile și mineralele din sol determină variații în ceea ce privește nivelul pH-ului. Totodată, fertilizatorii chimici, în special cei pe bază de amoniac și sulf, generează creșterea gradului de aciditate. Același efect îl pot avea și metodele de cultivare care reduc nivelul de materie organică din sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE