septembrie 30, 2022

Sfaturi practice pentru recolte bogate de fructe an de an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pomii fructiferi din livada din spatele casei dau recolte bogate dacă în timpul primăverii au parte de o polenizare eficientă, dar obținerea de fructe cu o greutate mare sezon după sezon nu trebuie să fie un ideal pentru cultivatori.

În primul rând, dimensiunea fructelor este mai mică atunci când pomii sunt încărcați de foarte multe roade. Totodată, dacă într-un an se obține o recoltă bogată, anul următor producția este mai mică. Explicația acestei situații este simplă. Cantitatea mare de nutrienți de care are nevoie o livadă pentru a produce într-un an recolte bogate limitează resursele de care vor dispune pomii fructiferi în anul următor. Reducerea dimensiunilor fructelor în anii în care producția este mare contribuie la diminuarea consumului de nutrienți din sol și implicit la evitarea situației în care producția este mare într-un an și mică în următorul, susțin specialiștii americani. Mai mult decât atât, fructele de mari dimensiuni pot cauza ruperea crengilor și, astfel, scăderea producției în următorul sezon.

Spre exemplu, doar 10% din florile unui piersic sunt necesare pentru obținerea unei recolte bune. Foarte puțini cultivatori se îndură să îndepărteze o parte din fructe, înainte ca acestea să înceapă să se coacă, deși astfel ar obține producții mai bune și fructe mai mari și mai frumoase. Mai mult decât atât, îndepărtarea unei părți din fructe contribuie la păstrarea intactă a coronamentului, deoarece se elimină riscul ruperii crengilor sub apăsarea roadelor.

Pentru rezultate optime anuale, se recomandă îndepărtarea unei părți din fructe în prima lună de la înflorire. Dacă acestea sunt înlăturate mai târziu, undeva după data de 20 iunie, recolta din anul în curs va avea roade de mari dimensiuni, însă anul viitor nu vor mai fi la fel de multe flori pe ramuri.

Pentru pomicultorii care au livezi în spatele casei, cea mai simplă metodă de reducere a numărului de fructe este să le îndepărteze manual pe cele de care nu au nevoie. Trebuie păstrate doar cele mai mari fructe de pe creangă. În cazul piersicilor, perilor, merilor, fructele trebuie să fie la odistanță de 15-20 de cm. Prunele au nevoie de o distanță între fructe de circa 10 cm pentru o dezvoltare optimă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE