Unul dintre cei mai respectați apicultori din România spune că profitul din creșterea albinelor nu vine peste noapte, iar cei care au intrat în afaceri cu gândul de a câștiga bani ușor nu s-au ales decât cu pagubă.

„Apicultură nu pot face decât cei care iubesc albina. Cei care fac apicultură pentru a câștiga ușor bani, pierd. Profitul vine după muncă și dedicație, la 5-7 ani după ce pornești pe acest drum. Mulți au crezut că stupul e o casă de bani: îl deschizi și scoți câștigul, dar nu e așa”, spune prof. univ. doc. ing. Petre Iordache.

Drumul său în apicultură a început în anul 1951, la vârsta de 11 ani, când a lucrat o vară întreagă, la ţară, într-o stupină de 300 familii de albine. În toamna acelui an, ca plată, a primit  două familii de albine în stupi verticali Dadant. În prezent, deține 100 de familii de albine. În ceea ce privește stupina de multiplicare pe care o deține împreună cu soția sa, domnul Petre Iordache spune că nu e o afacere care să merite, decât dacă pui suflet.

„Stupina de multiplicare e mai mult ca să avem familii de albine în stupina pentru miere. Să vezi albina de la ou la maturitate”, spune acesta, emoționat.

În ultimi 8 ani, stuparul a vândut o cantitate de miere de circa 2,5 tone şi este încrezător că, pe măsură ce va creşte numărul consumatorilor de miere, și stocul de miere va trebui mărit pentru a satisface toate cererile şi a mări portofoliul de clienţi permanenţi.