Producția de miere din acest an a scăzut dramatic față de 2013. Apicultor: E catastrofal!

Facebook
Twitter

Iarna călduroasă, urmată de vara rece și ploioasă au determinat scăderea producției de miere chiar și cu 70-80% față de 2013, iar scumpirea carburanților și modificările intervenite în derularea Programului Național Apicol (PNA) riscă să pună pe butuci afacerile apicultorilor.

„Producția de miere a fost foarte slabă anul acesta peste tot în țară. Din cauza temperaturilor scăzute din timpul nopții nu s-a făcut nectarul care trebuia cules de albine ziua. De la 65 de stupi productivi, anul acesta am scos 25 kg de miere de salcâm, 45 kg de miere de tei și în jur de 150 kg de miere de la floarea-soarelui. E catastrofal! Și asta, după ce, din luna ianuarie, ca urmare a iernii foarte calde, a trebuit să le hrănesc săptămânal cu câte un kg de turtă. Din perspectiva mea, producția de miere din acest an este cu 70% mai mică comparativ cu 2013”, a declarat Ionel Drăgan, apicultor din Banat și project manager la Apimentor, pentru stiriagricole.ro.

Nici în alte zone ale țării situația nu este mai bună.

„Este un an extraordinar de prost. Producția de miere din 2014 este la aproximativ 20% față de cea din 2013, iar din ce am obținut trebuie să păstrăm pentru hrana albinelor peste iarnă. La un stup cu șase rame, care intră la iernat, este nevoie de 2,5 kilograme de miere de albine”, a declarat Constantin Pâslaru, apicultor din Beleți Negrești, județul Argeș, pentru stiriagricole.ro.

Pentru alți producători, 2014 a însemnat pierderi importante, cauzate de inundații.  Apicultorul Lucian Colac din Stolnici, Argeș, a văzut în două rânduri cum apele furioase i-au măturat stupii și nici nu a avut timp să-I pună pe toți la adăpost.

„Vedeam cum crește apa, o jumătate de metru, un metro. Îi mutam și apoi o luam de la capăt pentru că apa tot creștea”, povestește Lucian Colac.

Anul acesta, apicultorul argeșean a pierdut mulți stupi, în urma inundațiilor, iar dacă în 2013 a obținut șapte tone de miere de la cele 200 de familii pe care le avea, acum mizează pe cel mult două tone.

„La salcâm, am scos anul trecut 3,7 tone. Anul acesta, cu două culesuri, de abia am făcut 400 de kilograme. Nu fac anul acesta nici măcar cât am scos de la salcâm anul trecut”, ne-a declarat Lucian Colac.

Apicultorii au mai primit alte două lovituri și de la stat anul acesta, în condițiile în care, prin Programul Național Apicol, se decontează numai cheltuieli cu medicamentele, iar carburanții s-au scumpit semnificativ ca urmare a introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenți. În aceste condiții, există riscul ca pe piață să intre multă miere de proastă calitate, vândută la prețuri mari, se tem stuparii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE