albine de vanzare

ACA: Producția de miere coboară la 70%, prețurile cresc cu 10-15%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seceta prelungită care a afectat anumite zone ale țării și ploile abundente care s-au abătut peste întinse areale agricole vor determina scăderea producției de miere de albine cu peste 30% anul acesta, arată estimările președintelui Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Potrivit acestuia, producția de miere de anul acesta va fi de circa 14.000-16.000 de tone, ceea ce reprezintă circa 60-65% din media anuală de 20-22.000 de tone, informează Agerpres.

„Totul depinde însă și de ce vom obține în această perioadă la floarea soarelui. Scăderea producției va avea efecte și asupra prețului mierii la raft, mai ales că deja a crescut prețul de achiziție, la salcâm cu peste 35%, iar la mierea polifloră undeva cu 15-20%. Prețul mierii la raft va crește, probabil, cu cel mult 10-15%, dar mai spre toamnă. Sunt și puțin sceptic pentru că la noi consumul de miere este încă foarte redus și dacă se mai scumpește vom avea un consum și mai redus”, a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că situația cea mai “tragică”este la mierea de salcâm, care s-a făcut sub 20% din media anuală, iar la rapiță între 70 și 80%. Speranța apicultorilor vine din culturile de floarea-soarelui, mai ales pe partea de sud a țării, aceasta asigurând cel puțin 30% din producția de miere a României.

„S-a făcut ceva miere la rapiță, 70-80 de procente din producția medie anuală, dar la salcâm nu avem nici 20% din cauza secetei exagerate de anul trecut, dar și din această iarnă. Este afectată toată Transilvania, vestul și sud-estul țării. De asemenea, în sud s-au suprapus și ploile cu perioada de înflorire. A rămas doar Moldova, care la salcâm face undeva între 15-20% din producția anuală pe total țară. Teiul a fost compromis în vestul țării, în Caraș Severin, în județele din centrul țării, tot din cauza secetei și a temperaturilor scăzute din timpul nopții, dar mai sunt acum ceva recolte mărunte în Moldova. La floarea soarelui, în vest, este compromisă producția mai mult de 50%. Să vedem ce vom face în sud la floarea soarelui, care a început bine, și care ne-ar putea salva ca să nu fim pe pierdere anul acesta. Trebuie să rezolvăm măcar rezerva de iernare și să avem câteva kilograme în plus pentru extracție”, a explicat șeful ACA.

Deși familiile de albine au ieșit cu bine din iarna destul de ușoară, reprezentantul apicultorilor afirmă că se confruntă cu depopularea, mai ales la salcâm „pentru că nu a fost cules în iunie și acum sunt zone unde se dă sirop pentru a păstra și menține familiile de albine”.

În ceea ce privește Legea Apiculturii, Ioan Fetea susține modificarea unor reglementări privind deplasarea în pastoral pentru a evita abuzurile, iar în acest sens a fost depus un proiect la minister.

„Pe lângă producția slabă ni s-au pus opreliști și în a avea acces la unele zone melifere. Acum Consiliile Locale autorizează deplasarea în pastoral în arealul dânșilor și astfel s-au făcut abuzuri la presiunea apicultorilor locali. Am avut peste 60 de sesizări din 25 de județe. Încercăm să modificăm acest regulament, împreună cu Ministerul Agriculturii și Parlamentul, pentru că aspectul cel mai important al unei stupine este culesul, baza maliferă, iar dacă nu există și nu se poate folosi, vorbim degeaba. Am depus un proiect la minister (MADR n.r.) și vrem să vedem dacă va fi agreat. Ideal ar fi să-l avem până în primăvară”, a mai adăugat președintele ACA.

Potrivit datelor anunțate de ACA, producția de miere din 2013 a fost în jurul a 18.000 de tone, prețurile fiind comparabile cu cele din 2012.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE