Tragedie pentru apicultori! Milioane de albine moarte în Botoşani din cauza erbicidelor

Facebook
Twitter

Milioane de albine aparţinând apicultorilor din comunele Prăjeni și Frumușica și din oraşul Flamînzi, din județul Botoşani, au murit în ultimele două zile din cauza erbicidelor folosite  în agricultură.

Albinele au început sa moară după ce au fost otrăvite de substanțele chimice folosite la erbicidarea unor culturi de muştar şi rapiţă, scrie botosaninews.ro. Substanţa toxică folosită este contraindicată albinelor, iar apicultorii acuză firma care a executat lucrări de erbicidare – Agri Pe SRL Frumuşica de faptul că nu a respectat prevederile Legii apiculturii.

Alexandru Răileanu, primarul comunei Prăjeni, susţine că nu a fost înştiinţat, cu cel putin 48 de ore aşa cum prevede Legea apiculturii, de ierbicidare, iar pe raza comunei au fost afectate 400 de familii de albine de la 20 de apicultori. Inclusiv primarul, pasionat de apicultură, a întâmpinat aceeaşi problemă. Potrivit acestuia, aproape jumatate din numărul albinelor au murit numai în două zile, însă se pare că efectul substanţei chimice ar putea fi resimţit pe termen lung.

Pierderea este cu atât mai mare cu cât unii fermieri şi-au făcut stupii şi familiile de albine în urma accesării unor fonduri europene şi sunt obligaţi să menţină un anumit număr de stupi.

Primăria a întocmit o listă cu apicultorii afectaţi şi a anunţat Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor şi organele de poliţia urmând ca în zilele viitoare să înainteze şi o adresă către Direcţia Agricolă Botoşani. O comisie întocmită la nivelul Primăriei a prelevat probe şi se vor trimite spre analiză la un laborator din Bucureşti, mai scrie botosaninews.ro.

Estimările inițiale arată că paguba ajunge, numai în cazul comunei Prăjeni, la 100.000 de lei.

Situaţia este similară şi pentru primarul din Flămânzi, Dan Oloieriu, care a pierdut 40 de familii de albine.

Reprezentantii societăţii Agri Pe SRL Frumușica (societate al cărei proprietar este un om de afaceri german) neagă faptul că ar fi vinovaţi de moartea albinelor. Ei susţin că au făcut, în cursul zilei de vineri, adrese oficiale către primării, conformându-se astfel prevederilor normelor din Legea apiculturii şi invocă o problemă de comunicare între primării şi apicultori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE