Longevitatea apicultorilor, dovada efectelor pozitive ale mierii de albine asupra sănătății

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

După cum se specifică în Biblie că “mana” s-a dat israelienilor, de către Dumnezeu, până la intrarea în Canaan pentru a supraviețui, putem spune că în zilele noastre mierea este ca o mană cerească pentru consumatori, datorită compoziției și calităților sale.

Mierea de albine nu este doar un aliment complet, dar și medicament. Mierea de albine este singurul aliment care, ingerat, trece într-un timp de 30 minute în sânge. Practic, prea puțin intră în joc sucurile gastrice pentru a o descompune. De fapt, mierea este descompusă încă din gușa albinei. Putem spune ca mierea este un dar divin, un aliment unic prin compoziția și calitățile sale.

Mierea de albine conține vitamine (gama vitaminelor B, E, D etc.), minerale (oligoelemente, macroelemente), acizi organici (butiric, malic, lactic, citric etc.), enzime, glucide (fructoză și glucoză), apă, proteine etc.

În ultimele decenii, consumul de miere de albine pe cap de locuitor a crescut, de la 40-50 grame de miere pe cap de locuitor/an în 1990, la 500 grame/consumator/an astăzi. Totuși, comparative cu ceea ce se întâmplă în alte state, consumul de miere de albine pe cap de locuitor în România este redus. Spre comparație, în Germania se consumă 4-5 kg miere /an /consumator.Consumul de miere și produse din stup ca, propolis, păstură, laptișor de matcă, apilarnil, polen, ridică imunitatea corpului, starea de veghe, întreține sau mărește numărul neuronilor, tratează boli etc.

Calitățile mierii de albine sut dovedite mai ales de faptul că apicultorii, care consumă regulat de produse din stup și au contact direct cu aerosolii din stup, sunt mai sănătoși și mai longevivi. Studii au relevant că apicultorii depășesc ușor vârsta de 80-90 ani, fiind mai robuști și mai feriți de boli. Chiar și înțepăturile albinelor sunt benefice, deoarece protejează apicultorii de reumatism. Se stie bine faptul ca veninul de albine se întrebuințează la fabricarea unguentelor folosite în tratarea durerilor reumatice.

Calitățile și efectele mierii de albine diferă în funcție de tipul acesteia, de zona în care este culeasă.

Albert Einstein spunea că „dacă albinele  ar dispărea de pe pământ, omenirii îi mai rămân patru ani de trăit”. Uniunea Europeană, în documentele oficiale, arată că 78% din alimente există datorită albinelor și că 86% din plante sunt polenizate cu albinele.

În concuzie, albinele și produsele stupului nu numai că prelungesc viața și starea de sănătate a celor ce o consumă,dar ele și întrețin ecosistemul terestru prin faptul ca polenizează plantele.

Produse melifere vor putea fi găsite la ediția a patra a Târgului Apicol Internațional de Primăvară Ghiroda-Timișoara, care va avea loc în perioada de 8-9 martie 2014.

                         Drd. ing. Brebu Casian, președinte ACA, Filiala Județeană Timiș

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE