Stupii, ramele și mierea ecologică, la mare căutare la Târgul Apicol Craiova 2014

Facebook
Twitter

Târgul Apicol Craiova 2014 și-a deschis ieri porțile, cele mai căutate produse la primele ore fiind stupii și ramele.

Aflat la prima ediție, Târgul Apicol Craiova 2014 s-a bucurat de un număr mare de expozanți, care au adus miere de mană, rară în zona Olteniei, miere cu nucă, o combinație bună pentru memorie, miere de floarea soarelui, de salcâm, de rapiță sau de coriandru, precum și de sute de vizitatori, încă de la primele ore de la deschidere.

Unul dintre motivele organizării Târgului Apicol Craiova 2014 a fost ca tinerii apicultori să își poată procura echipamente și utilaje la preț de producător, iar pentru craioveni, să intre în contact direct cu apicultorii cu experiență. La târg, unii clienți deja veniseră cu lista pregătită.

„Îmi place mierea de rapiță, din asta sigur cumpăr. Nu știu dacă să iau miere de salcâm și să o combin acasă cu miez de nucă sau să iau direct borcanul acesta ori să încerc ceva nou, cum e mierea de coriandru”, spune o doamnă cu nasul deasupra borcanelor pe care le tot atingea cu câte un deget, nefiind decisă ce să cumpere.

Câțiva pași mai încolo, un cuplu de tineri recunoaște deschis că nu a venit neapărat să cumpere, dar fiind prima ediție a Târgului Apicol Craiova 2014, a vrut să vadă ce aduce nou.

„Nu cred să mai fi fost vreun târg așa de mare cu miere. Am venit mai mult din curiozitate și uite, plecăm cu miere. Am luat miere din salcâm, miere de mană și cu fructe”, spune Adrian.

„ Târgul Apicol era o necesitate la Craiova, având în vedere că judeţul Dolj, ca și întreaga Oltenie, reprezintă o zonă cu potenţial apicol ridicat, ocupând locuri onorabile în clasamentul naţional. De altfel, în ultimii ani a crescut numărul apicultorilor și familiilor de albine în Dolj, și cu ajutorul fondurilor alocate pentru acest sector, iar zona Olteniei rămăsese cam singura din țară unde nu se organizase un astfel de eveniment, într-o capitală a regiunii cum este Craiova. Există o prezență destul de mare, sunt în jur de 60 de apicultori din întreaga țară, un număr bun pentru o primă ediție, și ne bucură faptul că târgul nu duce lipsă nici de clienți. Expozanții au interesul să-și vândă produsele, iar clienții să cumpere direct de la producător o marfă de calitate. Ne dorim ca acest târg să devină o tradiție la Craiova și să adune, an de an, tot mai mulți participanți”, a spus Constantin Bodescu, inițiatorul și organizatorul Târgului Apicol Craiova.

Potrivit acestuia, după deschiderea Târgului Apicol Craiova 2014, cele mai căutate produse au fost au fost stupii, ramele și echipamentele apicole, precum și drojdia de bere, folosită ca hrană pentru albine. La Târgul Apicol Craiova 2014 sunt prezenți apicultori care au venit din toată țara cu miere de toate felurile: de salcâm, de pădure, de tei, polifloră, fără adaosuri, adică miere ecologică.

Târgul Apicol Craiova 2014 deschide porțile primei ediții

Stupina BIA organizează împreună cu Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Județean Dolj și Asociația Apis Oltenia Craiova, prima ediție a Târgului Apicol Craiova 2014. Motivația organizării Târgului Apicol Craiova 2014 stă în faptul că, în ultimii ani, se observă la nivelul județului Dolj o creștere a interesului privind apicultura, nu doar în județul Dolj, ci în întreaga țară, iar tinerii care se apleacă spre creșterea albinelor este din ce în ce mai mare. Un rol determinant în sporirea atractivității sectorului apicol în rândul tinerilor l-au avut fondurile europene nerambursabile, precum și fondurile publice de ajutorare alocate prin programul național apicol.

Oltenia, inclusiv județul Dolj, grație condițiilor pedoclimatice, reprezintă o zonă cu potențial apicol ridicat. Conform ultimului recensământ INS din anul 2010, la nivelul județului existau 1.277 de exploatații apicole cu un efectiv de 39.522 familii de albine. În acest context, organizarea Târgului Apicol Craiova 2014 este mai mult decât binevenită.

„Ne dorim ca Târgul Apicol Craiova 2014 să devină un eveniment care să se desfășoare anual și să devină în viitorul apropiat un reper național și, de ce nu, internațional recunoscut ca atare de către comunitatea apicolă și publicul larg”, ne-au precizat organizatorii Târgului Apicol Craiova 2014.

Programul Târgului Apicol Craiova 2014

Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile, în week-end, 8-9 februarie 2014, locația fiind noul Centru Multifuncțional Craiova situat în zona Românești. Centrul a fost inaugurat la sfârșitul anului 2013. Târgul Apicol Craiova 2014 se va derula după următorul proiect de program:

8 februarie 2014

  • începând cu ora 06,00 se permite accesul în zona de expunere pentru amenajarea standurilor (la cerere, acest lucru se poate realiza începând din seara precedentă);
  • 09,00 – 18,00 – Expoziție cu vânzare de utilaje și echipamente apicole, stupi/rame și faguri artificiali, produse apicole, apiterapeutice și apicosmetice
  • 10,00 – 11,00 – Deschiderea oficială a târgului (Centrul Expozițional Craiova)
  • 11,00 – 14,00 – Sesiuni de comunicări și dezbateri (Centrul Expozițional Craiova)
  • 19,00 – Cina festivă (Hotel ”Green House”)

9 februarie 2014

  • 09,00 – 18,00 – Expoziție cu vânzare de utilaje și echipamente apicole, stupi/rame și faguri artificiali, produse apicole, apiterapeutice și apicosmetice

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE