Studiu european privind cele mai mari amenințări pentru albine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uniunea Europeană a finalizat un studiu cu privire la impactul dăunătorilor și al bolilor asupra albinelor.

Cercetarea, efectuată pe un eșantion de 32.000 de colonii de albine din 17 state membre, din toamna lui 2012 și până în vara anului trecut, arată că rata mortalității în timpul iernii variază de la 3,5% la 33,6%, în funcție de latitudine. Sezonul rece 2012/2013 a fost extrem de friguros, iar cea mai ridicată rată a mortalității în rândul familiilor de albine a fost consemnată în țările nordice, cu un climat mai aspru. În timpul sezonului cald, când albinele sunt active, rata mortalității este mult mai redusă, situându-se între 0,3 și 13,6%.

„Este primul studiu major cu privire la impactul dăunătorilor și al bolilor asupra albinelor. Cea mai mare parte a rezultatelor sunt încurajatoare”, a declarata Tom Breeze, specialist în apicultură de la Universitatea din Reading, Marea Britanie.

Spre comparație, apicultori americani au pierdut aproape o treime din colonii în iarna 2012/2013, fără să dea de capăt cauzei.

Studiul, dat publicității luni, arată că incidența cazurilor de locă americană a fost redusă în toate statele monitorizate, rata fiind de la zero la 11,6%. În ceea ce privește loca europeană, incidența este și mai mică. Doar în cinci state au fost sesizate cazuri și doar în două rata a depășit 2%.

Însă, au fost semnalate atacuri ale varoa în aproape toate statele incluse în studiu. Atacuri importante au fost semnalate în Letonia, Marea Britanie și în Polonia. Acest parazit a distrus colonii întregi de albine în Canada și Hawaii.

România nu a participat la acest studiu, finanțat atât de cele 17 state implicate, cât și de Uniunea Europeană. Oficialii Uniunii Europene au anunțat că vor fi efectuate și alte studii cu privire la riscurile la care sunt expuse albinele. Aceste insecte sunt extrem de importante nu doar pentru ecosistem ci reprezintă o asigurare că cele 9,5 miliarde de locuitori, cât se estimează că va fi populația globului în 2050, vor avea suficientă hrană. Albinele sunt responsabile de  creșterea productivității prin polenizare în cazul a 39 din cele 57 de tipuri de culturi importante la nivel întregii lumi.

În fața bolilor și a paraziților, apicultorilor le revine o sarcină grea: de a proteja albinele, care au un rol decisiv în asigurarea hranei pentru populație. Aceasta, cu atât mai mult cu cât rapoarte oficiale arată că efectivele de albine sălbatice s-au redus dramatic, astfel că, în lipsa roiurilor deținute de apicultori, nu va avea cine să facă polenizarea culturilor. Un studiu realizat de britanici arată că fermierii din această țară ar trebui să cheltuiască peste 3 miliarde de dolari pentru a face singuri polenizarea, fără ajutorul albinelor sălbatice.

Puteți consulta rezultatele studiului AICI.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE