Dezastru în apicultură.Ploile şi seceta au afectat recolta de miere de salcâm, albinele mor pe capete

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ploile din ultima perioadă au împiedicat albinele să iasă din stupi, astfel că apicultorii anunţă o producţie mică de miere de salcâm. Dacă ţinem cont şi de otrăvirea albinelor cu pesticide şi insecticide, nu e de mirare că apicultorii se tem că vor traversa un an greu.

“Dacă lipsa apei şi a zăpezii din iarnă au dus la afectarea mai mult sau mai puţin a salcâmului, precum şi brumele şi îngheţurile de primăvară, care au dus la compromiterea lui în anumite zone, astăzi putem să prevedem un rezultat dezastruos în materie de producţie de salcâm din cauza ploilor şi a temperaturii scăzute, care afectează secreţia de nectar”, a declarat pentru stiriagricole.ro drd. ing. Casian Brebu, preşedintele filialei Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din judeţul Timiş.

În acest context, preţul mierii de salcâm poate creşte semnificativ. Însă, chiar dacă mierea de salcâm se va scumpi, e în zadar cât timp apicultorii nu au marfă de vânzare, a adăugat Casian Brebu.

Totodată, apicultorii trebuie să facă faţă folosirii iresponsabile a chimicalelor în agricultură.

“Pesticidele, insecticidele, încet-încet ne decimează familiile de albine. Dacă apicultorii erau încrezători în primăvară în puterea şi sănătatea familiilor de albine, acum sunt mâhniţi, se alertează şi privesc cu durere cum zilnic zilnic albinele mor din cauza remanenţei chimicalelor”, arată Casian Brebu.

Deşi agricultorii ar trebui să informeze autorităţile locale cu privire la perioadele în care folosesc chimicale, foarte mulţi mici legumicultori achiziţionează ilegal substanţe chimice interzise de Comisia Europeană pentru a trata culturile de cereale,legume,etc.Aici apare triunghiul neconcordantei dintre stat-U.E., apicultori si micii detinatori de suprafete agricole si implicit intreprinzatori.

“Fermierii nu raportează nimic primariilor sau, când o fac, raportează într-un mod mai puţin ortodox”, conchide şeful ACA Timiş.

În aceste condiţii, apicultorii înregistrează pierderi imense. Pe toată perioada verii, aproape zilnic mor sute  de albine. O familie de albine deţine pe timp de vară un număr de 60-80.000 de indivizi, dintre care numai o pătrime sunt albinele culegătoare de nectar. Dacă acestea sunt otrăvite, duc otrava şi în stup. Deşi familii de albine se refac, procesul necesită un important effort financiar din partea apicultorilor. În plus, “veriga din lanţul biologic rămâne ruptă şi greu-greu se va redresa, motiv pentru care producţia medie pe stup în ultimii 10 ani a scăzut în proporţie de 25%”, avertizează apicultorul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE