De ce se ceartă apicultorii și ANARZ pe 2 milioane de euro din Programul Național Apicol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Programul Național Apicol (PNA) 2014-2016 dispune de o alocare financiară de 44,5 milioane de lei, din care opt milioane vor fi folosite pentru sistemul informatic va avea ca scop evidența numărului de apicultori și a numărului de familii de albine, pe județ, total țară și forme asociative prin îmbunătățirea substanțială a Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor.

Concret, acest sistem prevede crearea unui program (soft), achiziția de calculatoare și servere care vor intra în administrarea Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” (ANARZ).

„Fiecare apicultor va intra pe site-ul ANARZ și se va putea loga cu datele de acces furnizate de asociația din care face parte. Asociațiile vor primi un token, ca să poată accesa sistemul”, spune Cristinel Șonea, director adjunct în cadrul instituției.

Potrivit acestuia, vor avea acces la sistem atât apicultorii și asociațiile de profil, cât și reprezentanții autorităților, astfel că va fi redus considerabil riscul ca banii dați de stat și de forurile europene pentru dezvoltarea apiculturii din România să fie folosiți ilegal. În plus, se va crea o bază de date actualizată cu numărul de albine și numărul de apicultori din România, fapt care va ajuta autoritățile să ceară mai mulți bani pentru acest sector de la Uniunea Europeană.

În prezent, în baza de date a ANARZ sunt înregistrate peste 2,2 milioane de familii de albine. Ministerul Agriculturii vorbește de circa 1,4 milioane de stupid, în vreme ce Asociația Crescătorilor de Albine (ACA) arată că numărul nu este mai mare de 1,4 milioane de familii de albine. În acest context, dacă o autoritate europeană cere un raport, România se prezintă cu trei cifre diferite, fapt care poate afecta nivelul de finanțare. Deja suma alocată de UE pentru PNA 2014-2016 este mai mică decât cea alocată în trecut cu aproape 60%. Motivul scăderii este reducerea finanțării de la Uniunea Europeană de aproape 3 ori, de la 9 la puțin peste 3 milioane de euro.

„Ca să putem câștiga mai mulți bani pe Programul Național Apicol, dacă vrem să atragem fonduri mai mari, avem nevoie de o evidență strictă a numărului de stupi. Până acum, înregistrarea era făcută de Institutul Național de Statistică. Dar această instituție nu are structura necesară, așa că s-a decis ca ANARZ să preia această responsabilitate. Cei de la Bruxelles au avizat acest proiect”, arată Cristinel Șonea.

Dealtfel, chiar și apicultorii recunosc faptul că cei de la Comisia Europeană nu au ridicat obiecții cu privire la alocarea fondurilor pentru sistemul de înregistrare a stupilor. Într-o adresă transmisă ACA de la biroul comisarului european Dacian Cioloș se arată că proiectul este bun, cât timp ajută la dezvoltarea apiculturii românești, potrivit președintelui asociației, Ioan Fetea.

„În adresa primită de la biroul domnului Cioloș s-a spus că identificarea stupilor este o problem și că prin acest sistem va crește producția și calitatea mierii. De la minister ni s-a spus că există acordul Comisiei Europene pentru acest sistem. Însă deja 70% din stupid sunt înregistrați. Banii puteau fi folosiți pentru decontarea cheltuielilor effectuate de apicultori cu achiziția de familii de albine, mătci, stupi, medicamente, nu să meargă la ANARZ”, arată șeful ACA.

Totuși, chiar și acesta admite faptul că, în funcție de instituțiile chemate la apel, cifrele diferă.

„Avem cel mult 1,3 milioane de familii de albine. MADR vorbește de 1,55 milioane, statistica a numărat 1,48 de milioane, iar la ANARZ sunt peste 2,2 milioane. Numărul dat din condei nu se potrivește cu realitatea. Nu știu pe cine ajută aceste creșteri umflate”, ne-a precizat Ioan Fetea.

Ce prevede Programul Național Apicol 2014-2016

În data de 11 decembrie 2013, Guvernul României a aprobat, în ședință, Programul Național Apicol pentru perioada 2014 – 2016, normele de aplicare, precum și valoarea sprijinului financiar. Prin Decizia CE nr. 5126/2013 a fost aprobat PNA pentru perioada 2014 – 2016 elaborat de România și a fost stabilită contribuția financiară pentru acest program.
Comisia Europeană participă la finanțarea acțiunilor din program cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acțiune accesată, excluzând TVA.

Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alocat pentru Programul Național Apicol pentru perioada 2014 – 2016, este de 44.545.756,82 lei, distribuită astfel:

  • pentru anul 2014, 14.852.830,10 lei;
  • pentru anul 2015, 14.855.585,69 lei;
  • pentru anul 2016, 14.837.341,02 lei.

Exercițiile financiare ale PNA se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecăarui an până la data de 15 octombrie a anului următor, iar acțiunile cuprinse în acesta se aplică anual de către beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului în curs până la data de 31 august a anului următor. Plățile aferente se fac în timpul exercițiului financiar.

Sprijinul financiar alocat atât din bugetul de stat cât și din bugetul UE prin PNA pentru perioada 2014 – 2016 este pentru următoarele măsuri:

  • realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor,
  • achiziționarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa,
  • achiziționarea de mătci, roiuri pe faguri și/sau familii de albine,
  • achiziționarea de stupi în vederea reformării stupilor uzați în urma deplasării acestora în pastoral,
  • decontarea analizelor fizico-chimice care atestă calitatea mierii.

Beneficiarii PNA sunt apicultori, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, organizate în asociații de crescători de albine, federații, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute, conform legislației în vigoare.
Sistemul informatic va avea ca scop evidența numărului de apicultori și a numărului de familii de albine, pe județ, total țară și forme asociative prin îmbunătățirea substanțială a Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor aprobat prin Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 119/2011 cu modificările și completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 388 din data de 2 iunie 2011.

„Introducerea acestei măsuri se justifică atât prin faptul că alocarea sumelor de către CE se face, în primul rând, în funcție de numărul de familii de albine deținut de fiecare stat membru și ulterior de măsurile propuse a fi finanțate, cât și prin necesitatea existenței unei baze de date fiabile necesare dezvoltării politicilor în domeniu și asigurării unei trasabilități adecvate în ce privește calitatea și siguranța produselor obținute”, se arată într-un comunicat remis de MADR.

În prezent, în România, situația statistică / operativă a numărului familiilor de albine este gestionată de mai multe entități (MADR, INS, APIA, ANARZ, forme asociative) care raportează valori diferite, înregistrându-se diferențe de 40% (și chiar de până la 80%, conform ultimelor solicitări depuse la ANARZ). În vederea realizării sistemului informatic pentru identificarea stupilor, Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” achiziționează, în conformitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la achizițiile publice, atât hard-ul, cât și soft-ul, părți ce compun acest sistem informatic, în limita sumei de 8.000.000 lei, fără TVA , alocată cu această destinație pe perioada 2014 – 2016.

Pentru acțiunile prevăzute în PNA, termenul-limită de depunere a cererii și a documentelor care o însoțesc este 1 august a fiecărui an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE