Albinele sunt pe cale de dispariție, cercetătorii caută alternative Hi-Tech | VIDEO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Folosirea produselor chimice pentru maximizarea randamentelor în agricultură are un efect de bumerang: albinele sunt amenințate cu dispariția, fapt care va avea consecințe negative imposibil de cuantificat asupra întregii populații.

Fără albine, omul nu ar rezista nici patru zile, spunea Albert Einstein. Afirmația sa este legată de faptul că albinele sunt responsabile cu polenizarea, ceea ce asigură recoltele fermierilor. Aproximativ 85% dintre principalele culturi de pe continentul european depind de polenizarea insectelor, în principal a albinelor. Numai că folosirea intensivă a insecticidelor și erbicidelor au efecte negative asupra albinelor, otrăvindu-le.

Oamenii de știință și activiștii au atras atenția în nenumărate rânduri cu privire la această problemă. Cum situația nu pare să se îmbunătățească, cercetătorii de la Universitatea Harvard caută alternative. Ei lucrează la un proiect care presupune crearea de albine-robot, care să facă polenizare artificială. Albinele-robot, cu o masă de circa 90 de mg, vor folosi energie solară și sunt rezultatul a peste un deceniu de cercetare.

Pe lângă polenizare, albinele-robot vor fi programate pentru a efectua acțiuni de căutare și salvare, explorări ale mediului în urma producerii unor dezastre sau pentru monitorizarea traficului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE