Dacă locuitorii de la sate mai au șanse să mănânce fasole românească, cei de la orașe sunt îndopați de comercianți cu boabe din import, vândute ca fiind neaoș românești.

Doar 4% din cantitatea de fasole boabe comercializată în România cu acte în regulă în 2012 a provenit de pe câmpurile patriei, potrivit unui raport al Consiliului Concurenței. Aproape o treime din aceasta a fost importată din țări membre ale Uniunii Europene, iar două treimi din state din afara blocului comunitar.

Din produsele analizate de Consiliul Concurenței, respectiv roșii, morcovi, fasole boabe, ceapă uscată, cartofi și varză, doar la varză, marfa din producția internă reprezintă mai mult de jumătate din totalul cantității comercializate la nivel național.

Proveniența legumelor în 2012:

Roșii:

  1. producție internă: 14%
  2. import din țări UE: 79%
  3. import din țări non-UE: 7%

Morcovi:

  1. producție internă: 22%
  2. import din țări UE: 46%
  3. import din țări non-UE: 64%

Fasole boabe:

  1. producție internă: 4%
  2. import din țări UE: 32%
  3. import din țări non-UE: 64%

Ceapă uscată:

  1. producție internă: 41%
  2. import din țări UE: 50%
  3. import din țări non-UE: 9%

Cartofi:

  1. producție internă: 40%
  2. import din țări UE: 49%
  3. import din țări non-UE: 11%

Varză:

  1. producție internă: 57%
  2. import din țări UE: 36%
  3. import din țări non-UE: 7%
Share on Facebook