Băbeasca Neagră, un soi românesc pe cale de dispariție

Facebook
Twitter

Plantațiile de Cabernet sau alte soiuri mediteraneene le înlocuiesc treptat pe cele cu viță tradițională românească, cum  este și Băbeasca Neagră.

Până anul trecut exista un lot de Băbeasca Neagră  și la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) Pietroasa Buzău, însă butucii bătrâni au fost scoși pentru a face loc unei vii tinere care va fi înființată prin Programul Național pentru Viticultură. Conducerea unității are în plan reînființarea unui lot de Băbeasca Neagră, însă pe o suprafață mult mai mică, de 0,7-,8 hectare, pentru a testa cum se adaptează „bătrâna doamnă” schimbărilor climatice.

Ca și Băbeasca Neagră, și alte soiuri tradiționale românești de struguri riscă să dispară din podgorii. Una dintre explicațiile pentru faptul că viticultorii se orientează către soiuri cu productivitate mare, care rezistă mai bine schimbărilor climatice.

„Băbeasca Neagră are o productivitate de 7-8 tone de struguri la hectar, iar producătorii caută soiuri cu productivitate mare, deși în condiții optime și Băbeasca Neagră se poate apropia de productivitatea Cabernetului, regele vinurilor roși”, ne-a spus Sorin Marin, directorul SCDVV Pietroasa.

De altfel, în contextul schimbărilor climatice, soiurile de struguri care rezistă trecerii la o climă cu două anotimpuri, în care „vara nu mai e vară”, după cum spune Sorin Marin, vor înlocui treptat soiurile românești, care au nevoie să parcurgă toate etapele maturării strugurilor.

Astăzi, Băbeasca Neagră se cultivă mai ales în podgoriile din Moldova, în special în zona Iașiului, unde clima încă își mai păstrează caracteristicile care oferă soiului tradițional românesc condiții optime de dezvoltare. Pe lista producătorilor de vinuri din struguri din soiul Băbească Neagră se numără Casa Panciu, Domeniile Nicorești sau Murfatlar.

Vinurile obținute din soiul Băbeasca Neagră sunt, de obicei, vinuri de masă, cu o culoare roșie vie, cu nuanțe strălucitoare, lejere și fructoase, cu aciditate echilibrată. În anii buni, din Băbeasca Neagră se pot obține vinuri de calitate superioară.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE