septembrie 26, 2022

Există albine imune la atacul Varroa și Nosema ceranae. Află unde se găsesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O echipă de cercetători a descoperit câteva colonii de albine care par imune la atacurile diverșilor paraziți, de la căpuşa ectoparazită Varroa destructor la Nosema ceranae.

Coloniile, descoperite în Newfoundland, Canada, le oferă oamenilor de știință o ocazie unică pentru a studia albinele care au dezvoltat mecanisme eficiente de apărare împotriva unor dăunători care decimează coloniile din alte zone ale lumii.

„Paraziții invazivi, ca Nosema ceranae, o ciupercă, sau Varroa, au generat pierderi importante crescătorilor de albine din întreaga lume și au redus semnificativ capacitatea de producție a efectivelor care le-au supraviețuit. Acești paraziți amenință securitatea alimentară la nivel mondial, deoarece albinele sunt cele care asigură polenizarea”, a declarat profesorul Nancy Ostiguy, pentru plosone.org.

Cercetătoarea a mai spus că este greu de stabilit ce efecte produc paraziții care atacă familiile de albine, deoarece coloniile care nu au fost încă atacate de aceștia sunt extrem de rare. Una dintre zonele în care trăiesc asemenea colonii este Newfoundland, din Canada. Oamenii de știință au cercetat cu atenție aceste colonii, folosind aparatură modernă, pentru a depista prezența paraziților, iar rezultatele au fost negative în ceea ce privește Varroa și Nosema ceranae. În schimb, a fost descoperit un alt parazit, Nosema apis, care, în multe alte zone ale lumii a fost înlocuit definitiv de Nosema ceranae, precum și albine afectate de virusul aripilor deformate sau de virusul botcilor negre de regină.

„Deși am identificat aceste amenințări, pierderile suferite de coloniile de albine din Newfoundland sunt foarte mici, comparativ cu ratele de mortalitate raportate în Statele Unite înainte de primele raportări privind prezența acarianului Varroa”, mai spune Nancy Ostiguy.

Cercetătorii au descoperit că există o legătură între afecțiunea cauzată de virusul aripilor deformate (deformed wing virus – DWV) și prezența virusului botcilor negre de regină (black queen cell virus – BQCV). Anterior acestei descoperiri, singura problemă asociată cu prezența virusului botcilor negre de regină era moartea larvelor în stup. Totodată, oamenii de știință au mai descoperit că, în coloniile afectate de Varroa destructor, asocierea virusului botcilor negre de regină cu virusul aripilor deformate este pozitivă, iar infectarea cu ambele virusuri este un fapt frecvent.

Echipa condusă de Nancy Ostiguy va continua să analizeze relația dintre diverșii agenți patogeni și paraziții care afectează familiile de albine, în paralel cu studierea efectelor pe care le au asupra albinelor și dăunătorilor lor substanțele chimice, cum sunt pesticidele. Scopul acestor cercetări este de a oferi apicultorilor soluții viabile pentru a-și menține albinele sănătoase.

„Posibilitățile noastre de a identifica noi colonii de albine care nu au fost infestate de paraziți se diminuează. De aceea, populațiile de albine din Newfoundland, Canada, sunt esențiale pentru a înțelege cum interreacționează paraziții”, a subliniat Nancy Ostiguy.

Amenințări tăcute

Virusul botcilor negre de regină este caracteristic albinelor adulte. Totuşi, din punct de vedere clinic, acesta afectează stadiul de prepupă sau pupă a reginei, în special primăvara sau vara devreme. Simptomele sunt similare celor ale puietului în sac. Pupa reginei infectată moare şi se înnegreşte odată cu pereţii celulei.

Virusul aripilor deformate este detectat cel mai des la albinele infestate cu Varroa. Virusul se propagă lent şi pupa infectată la faza de dezvoltare de ochi-albi poate avea aripi malformate. Majoritatea albinelor infectate nu prezintă nici unul din simptome.

Pierderi economice serioase

Răspândirea acarienilor Varroa în coloniile albinelor din întreaga lume a avut o ințuenţă semnificativă asupra infecţiilor virale la albine. Înainte de apariţia şi răspândirea Varroa destructor în Europa, au fost observate manifestările clinice ale unor infecţii virale, care, în acel timp, nu conduceau la pierderi economice serioase, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Centrul de Biologie Generală şi Moleculară din cadrul Institutului de Zoologie al Academia de Ştiințe a Moldovei (AȘM), din Republica Moldova.

Situaţia s-a schimbat dramatic odată cu infestarea coloniilor de albine cu căpuşa Varroa. În Marea Britanie, înainte de invazia acarianului Varroa, virusul paraliziei acute (ABPV) niciodată n-a cauzat mortalitatea albinei, în timp ce după invazie, mortalitatea albinelor datorită ABPV a crescut.

Nu este clar cum căpuşele omoară coloniile, dar presupunerea generală este aceea că ele pot fi activatori ai replicării unor virusuri în albinele adulte în timpul procesului de hrănire şi/sau vectori ai virusurilor de la albinele adulte la pupe, întrucât în numeroase lucrări, a fost demonstrată prezenţa ARN-ului viral (ABPV, DWV, KBV şi SBV) în căpuşele Varroa, ceea ce ne indică că aceste căpuşe de asemenea pot fi infectate cu virusurile respective. Prin urmare, există mai multe oportunităţi pentru transmiterea virusurilor de către acarieni, dacă luăm în consideraţie asociaţia acarienilor cu albinele melifere”, arată oamenii de știință de la Chișinău.

Cum acționează Varroa

Acarienii Varroa se hrănesc cu hemolimfa pupelor în dezvoltare şi a albinelor mature. Femelele de acarieni intră în celulele puietului la sfârşitul stadiului larvar şi secretă salivă în gazdă pe parcursul hrănirii, se arată în studiul intitulat „Diversitatea și particularitățile diagnosticării virușilor albinelor”, realizat de cercetătorii de la Centrul de Biologie Generală şi Moleculară din cadrul Institutului de Zoologie al AŞM  din Republica Moldova.

„Acesta este potenţialul traseu pentru virusurile albinelor. Dovada directă a capacităţii acarienilor de vectori pentru virusuri a fost detectarea KBV (Kashmir bee virus) în saliva acarianului. De asemenea, se presupune că Varroa diminuează răspunsul imun la diferiţi patogeni. Parazitul Varroa destructor reduce rezistenţa puietului în creştere şi a albinelor lucrătoare la o serie de boli şi viroze prin două mecanisme: slăbirea puietului şi albinelor prin sugerea hemolimfei puietului şi albinelor adulte de către progenitura parazitului, care se dezvoltă pînă la faza de adult în celulele de puiet căpăcit consumând substanţele nutritive necesare dezvoltării albinei, prin perforarea de către femela Varroa a cuticulei larvei, iar la albina adultă prin sugerea hemolimfei acesteia de către femela Varroa aflată în perioada de maturitate sexuală, de asemenea producând orificii în membranele intersegmentale ale albinelor”, se precizează în document.

O echipă de cercetători a raportat o colonie de albine situată în Ouessant Island, din Franța, lipsită de Varroa destructor, în care nici unul dintre virusurile investigate nu a putut fi detectat. Astfel, „toate cunoştinţele, în ansamblu, referitoare la interacţiunile dintre virusurile albinelor şi căpuşele parazite, conduc la presupunerea că aceste relaţii pot sta la baza mortalităţii sporite şi a colapsului coloniilor de albine”, se mai arată în studiu.

Totuşi, trebuie de menţionat că o concluzie definitivă referitor la legătura dintre infestarea cu căpuşe şi infecţiile virale încă nu s-a stabilit, deşi, în continuare, se fac teste pentru determinarea rolului căpuşelor Varroa în inducerea infecţiilor virale la albine şi interacţiunea acestor virusuri cu ţesutul căpuşelor, cum sunt și cele efectuate de echipa care studiază coloniile de albine din Newfoundland, Canada.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE