PNDR 2014-2020: Plafonul impus apicultorilor este prea ridicat pentru a le permite accesul la fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plafonul impus apicultorilor este mult prea mare pentru a putea accesa fonduri europene prin măsura destinată tinerilor fermieri din noul Program National de Dezvoltare Rurală (PNDR), în condițiile în care un apicultor trebuie să dețină cel puțin 220 de familii de albine ca să poată primi suma minimă de 12.000 de euro, consideră președintele Asociației Crescatorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

“Prin proiectul care circulă în dezbatere, în momentul de față, se cere un punctaj pentru apicultura pe care foarte greu îl vom putea realiza. Familia de albine este înregistrată cu o valoare de producție de numai 52,26 euro. La un calcul simplu, ca să primești nivelul minim de 12.000 euro trebuie să ai cel puțin 220 de familii de albine, la valoarea de producție anunțată. În vechiul program, pentru 10.000 de euro trebuia să deții doar 87 familii de albine, iar pentru suma maximă de 40.000 de euro, apicultorii aveau nevoie de mai puțin de 200 de familii de albine. Acum, ca să iei plafonul maxim de 50.000 de euro din noul program trebuie să ai peste 1.000 de familii de albine. Se pare că ne vom uita la ceva ce nu vom mai putea ajunge”, a explicat Ioan Fetea, prezent la Târgul Național al Mierii, citat de Agerpres.

Șeful ACA consideră că apicultorii români nu au ajuns la același grad de dezvoltare ca și cei din țările Uniunii Europene, care au primit astfel de subventii de peste 30 de ani.

“Acest plafon este prea mare. Ar fi fost în regulă dacă apărea peste încă două etape de program național (Programul Național Apicol n.r.), când ajungeam și noi la o performanță, cum au ajuns apicultorii europeni. Ei primesc aceste subvenții de la înființarea Uniunii Europene, iar noi beneficiem de numai șase ani și vrem să-i ajungem pe cei care au fonduri pentru dezvoltare de peste 30 de ani. Vom face demersuri și la Ministerul Agriculturii, dar și la APDRP să fie regândită altfel “albina” în acest joc al sprijinului financiar, pentru că riscăm să avem probleme”, a explicat Ioan Fetea.

La ediția de primăvară a Târgului Național al Mierii, miere și produse apicole la prețuri de producător de la peste 120 de de expozanți, dintre care 90 de apicultori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE