Constantin, MADR: 60.000 de ferme mici, sprijinite prin PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat azi că 60.000 de ferme mici au beneficiat de fonduri europene, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

„În România ultimilor ani s-au făcut demersuri considerabile pentru trasarea unor planuri şi strategii de reducere a risipei de alimente, iar prin Programul National de Dezvoltare Rurală au fost sprijinite peste 60.000 de ferme mici. Acest sprijin şi-a făcut simțite efectele la nivelul întregii comunităţi rurale. Este important, așadar, să continuăm în această direcție şi să găsim noi instrumente de sprijin”, a afirmat Daniel Constantin, în cadrul celei de a 29-a Conferinţă Regională pentru Europa (ERC) a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru Europa şi Asia Centrală, care are loc la Bucureşti, în perioada 2-4 aprilie 2014.

Una dintre temele abordate în cadrul lucrărilor a fost risipa de alimente. Ministerul Agriculturii a început în 2012, împreună cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului o campanie „România – o nouă atitudine”, menită să contribuie la combaterea risipei de alimente la nivel naţional.

„Comisia Europeană şi Consiliul European au declarat 2014 anul european de luptă împotriva risipei alimentare. Ca răspuns la apelul lansat de Uniunea Europeana pentru reducerea risipei de alimente, Ministerul Mediului a lansat, în vara trecută, programul “Gândește. Mănâncă. Economisește”- program care se afla în plin proces de implementare”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Cercetările Uniunii Europene arată că gospodăriile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totală de deșeuri alimentare, producătorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering, pentru 14% din total. În medie, fiecare cetățean aruncă jumătate de kilogram de mâncare zilnic. La nivel european, risipa de alimente pe cap de locuitor este de 179 de kilograme/an. Studiile arată că această risipă poate fi redusă cu până la 60% prin educație și tehnologie.

An de an, pentru producerea alimentelor care nu vor fi consumate se risipește un volum de apă echivalent cu debitul râului Volga din Rusia. Emisiile de gaze cu efect de seră generate de aceasta producție ne-consumată se ridică la peste 3 milioane tone echivalent carbon.

„ Impactul direct pe care îl are risipa masivă de alimente asupra penuriei de alimente şi asupra securității sociale în general, nu poate fi ignorat: dacă reușim sa reducem pierderile, reducem atât presiunea asupra producției alimentare cât şi, implicit, amprenta de carbon şi impactul asupra mediului înconjurător”, a mai spus Constantin.

De asemenea, ministrul a subliniat că una din soluțiile posibile vine din zona fermelor de familie, în special în ţările emergente.

„Este dovedit că acestea pot răspunde provocărilor legate de penuria de alimente şi subdezvoltarea mediului rural, dar, în același timp, pot fi încurajate să practice o agricultură responsabilă, răspunzând astfel dezideratului de a atinge o dezvoltare integrată şi durabilă. Este la latitudinea noastră sa găsim instrumentele prin care sa încurajam dezvoltarea acestora, iar rezultatele pe care le vom obține vor fi vizibile de-a lungul timpului, pe mai multe generații”, a mai declarat ministrul Constantin.

În luna mai a acestui an, va fi deschisă prima sesiune de depunere a proiectelor pentru dezvoltarea fermelor de familie. Valoarea fondurilor nerambursabile disponibile prin Programul național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 este de 50.000 de euro/proiect. Pentru a veni în sprijinul solicitanților, MADR va punel a dispoziția acestora proiecte-tip.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE