CNP-urile pentru stupi, criticate la Bruxelles

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Deputatul european Rareș Niculescu a adresat Comisiei Europene o interpelare privind sprijinul acordat apicultorilor români în cadrul Programului Național Apicol pentru perioada 2014-2016.

Contribuția financiară a Uniunii Europene la acest program este de 50% din cheltuieli. Deputatul european apreciază că prioritățile și cheltuielile prevăzute în acest Program sunt cel puțin contestabile, având în vedere faptul că un sfert din bani sunt destinați nu apicultorilor români, ci unui așa-zis “sistem informatic pentru identificarea stupilor”. Mai exact, din suma totală de 44,5 milioane de lei s-au alocat aproximativ 20% – 8 milioane de lei – către ANARZ (Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie), în vederea realizării acestui sistem informatic, care presupune printre altele ca fiecărui stup să îi fie atribuit un “cod unic de identificare al stupului – cod alcătuit din maximum 13 caractere, inclusiv spațiile”.

“Este o bătaie de joc la adresa apicultorilor români, care – de bine, de rău, așa cum pot – produc anual peste 20.000 de tone de miere, așezând România pe un onorabil loc 4 în Uniunea Europeană. Ei merită felicitări și sprijin! La ce alt capitol mai suntem pe un astfel de loc? Opt milioane de lei înseamnă aproape 200.000 de alocații pentru copii. Este o inconștiență să arunci acești bani pe fereastră, pentru un iluzoriu și inutil sistem informatic” a arătat deputatul european Rareș Niculescu.

Deputatul european a arătat că a făcut această intervenție la solicitarea mai multor reprezentanți ai apicultorilor, nemulțumiți de decizia Guvernului.

Rareș Niculescu a menționat, de asemenea, că unul dintre motivele de nemulțumire ale apicultorilor este existența unui sistem paralel de identificare.

“Nu se impune necesitatea implementării acestui sistem informatic la ANARZ atâta timp cât la primăriile localităților din țară există Registrul Agricol, unde fiecare apicultor este obligat, prin lege, să declare numărul de familii de albine deținut, registru care este in curs de informatizare (deci se cheltuiește și aici o sumă însemnată)”, a reclamat unul dintre apicultorii nemulțumiți.

Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alocat pentru Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016, este de 44.545.756,82 lei. ANARZ va investi 8 milioane lei pentru implementarea unui sistem de identificare electronic a stupilor, care le va permite autorităţilor să urmărească drumul mierii din stup şi până pe mesele consumatorilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE