Programul Național Apicol 2014-2016: apicultura intră în era digitală

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alocat pentru Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016, este de 44.545.756,82 lei. ANARZ va investi 8 milioane lei pentru implementarea unui sistem de identificare electronic a stupilor, care le va permite autorităţilor să urmărească drumul mierii din stup şi până pe mesele consumatorilor.

Prin Programul Naţional Apicol 2014 – 2016 vor fi finanţate următoarele măsuri:

  • realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor;
  • achiziţionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa;
  • achiziţionarea de mătci, roiuri pe faguri şi/sau familii de albine;
  • achiziţionarea de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral;
  • decontarea analizelor fizico-chimice care atestă calitatea mierii.

Sistemul informatic pentru identificarea stupilor are ca scop ţinerea unei evidenţe precise în ceea ce priveşte numărul de apicultori şi a numărului de familii de albine, pe judeţ, total ţară şi forme asociative prin îmbunătăţirea substanţială a Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor. De implementarea acestui proiect se ocupă Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ), care va cumpăra echipamente şi programe informatice, în limita sumei de 8 milioane lei, fără TVA, alocată prin Programul Naţional Apicol 2014 – 2016.

Necesitatea ca apicultura românească să intre în era digitală este motivată de faptul că mai-marii de la Bruxelles alocă sumele destinate acestui sector în funcţie de numărul de familii de albine deţinut de fiecare stat membru şi ulterior de măsurile propuse a fi finanţate. Totodată, prin implementarea sistemului informatic se va crea o bază de date care le va permite autorităţilor să urmărească drumul mierii din stup şi până pe mesele consumatorilor.

Bugetul Programului Naţional Apicol 2014-2016:

  • pentru anul 2014 –  14.852.830,10 lei;
  • pentru anul 2015 –  14.855.585,69 lei;
  • pentru anul 2016 –  14.837.341,02 lei.

Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din Programul Apicol cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, fără TVA. Exerciţiile financiare ale Programului apicol se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecărui an până la data de 15 octombrie a anului următor, iar acţiunile cuprinse în acesta se aplică anual de către beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului în curs până la data de 31 august a anului următor. Plăţile aferente se fac în timpul exerciţiului financiar. Pentru acţiunile prevăzute în Programul Naţional Apicol 2014-2016, termenul-limită de depunere a cererii şi a documentelor care o însoţesc este 1 august a fiecărui an.

Beneficiarii Programului Apicol sunt apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, organizate în asociaţii de crescători de albine, federaţii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE