Productiile interne de lapte si oua au inregistrat cresteri semnificative anul trecut

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Productia interna de alimente se incadreaza pe o trend ascendent, fapt dovedit si de statistica, cel putin in ceea ce priveste productia animala obtinuta în anul 2014. Astfel, greutatea animalelor destinate sacrificarii pentru consum a scazut la bovine, porcine, iar la pasari si ovine si caprine a crescut. Productiile  de lapte, lana si oua au crescut.

Greutatea animalelor si pasarilor destinate sacrificarii pentru consum a crescut cu 1,2%, cresterile provenind de la pasari cu 6,8% si ovine si caprine cu 3,8%. Greutatea bovinelor a scazut cu 4.7% si a porcinelor cu 2,0%.

Productia totala de lapte a fost cu 3,7% mai mare.

La productia de lana s-a înregistrat o crestere cu 5,3%.

Productia totala de oua a crescut cu 3,9%.

În anul 2014, comparativ cu anul 2013, structura pe sortimente a productiei de carne a înregistrat urmatoarele fenomene: a crescut ponderea productiei de carne de pasare (+1,9 puncte procentuale), si cea de ovine si caprine (+0,2 pp), iar ponderea productiei de carne de bovine a scazut (- 0,8 pp) la fel si cea de porcine (-1,3 pp). Ponderea productiei de carne provenita de la alte specii a ramas constanta.

Productia totala de lapte de vaca în anul 2014 a fost de 43713 mii hectolitri (inclusiv consumul viteilor), cu 1331 mii hectolitri (+3.1%) peste nivelul anului precedent. S-au înregistrat scaderi în regiunile de dezvoltare Sud Muntenia (-1,4%) si Nord–Vest (-1,6%) si cresteri în regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (+19%), Centru (+11,2%), Sud Vest –Oltenia (+5,7%), Nord–Est (+3,6%), Sud-Est si Vest (+1,7%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE